Fashion Diva: Collectief kleedgeld


We zien ze overal: slecht geklede mensen. En dan heb ik het niet over alto’s, gothic’s en emo’s, als ik het even heel oneerbiedig mag zeggen, maar over de mensen die in hun pyjama gaan winkelen. De types ‘trainingsbroek-en-nep-Uggs’. Die types die doen alsof het ze niets kan schelen wat anderen van ze vinden. Kan me niets schelen of je dat denkt, je ziet er verschrikkelijk uit. Nee, alto’s, goth’s en emo’s zijn juist één van de weinige groeperingen die wel nadenken over wat ze aantrekken, het combineert allemaal prima, of je het mooi vindt is een ander verhaal. Maar wat gaan we doen met die honderden slecht geklede Nederlanders?

Van elke buitenlander die hier komt, van toerist tot immigrant horen we het. Nederlandse mensen zijn mooi. Dat zal vast wel, maar wat moeten we met mooie mensen die zich kleden alsof ze net uit bed komen? Elke dag zie je ze weer. Onopgemaakt, trainingsbroek model ‘te-kort-en-uitgelubberd’ met een stel uitgeslofte nep Uggs eronder. De trainingsbroek in de Uggs welteverstaan, om toch nog ‘modieus’ over te komen. Lieve mensen, het leven is te kort om je onverzorgd aan de wereld te laten zien!

En dat terwijl het allemaal zo simpel kan zijn. Uiteraard hoeven we ons niet allemaal volgens de laatste trends (de bloemetjestrend) te kleden, maar er een beetje verzorgd zou de wereld helemaal geen kwaad doen. We worden misschien niet achterna gezeten door paparazzi, maar sierlijke pumps kopen in je trainingsbroek? Nee hoor, nee.

Er is maar één simpele oplossing. Collectief kleedgeld. Geld van de overheid om de Nederlander beter gekleed te laten zijn. We beginnen al vroeg, op de basisschool. In groep twee. Spelenderwijs laten we de kinderen mooie combinaties maken. De juf moet uiteraard wel goed geschoold zijn om te kunnen beoordelen of de kinderen het goed doen of niet. Daarna, wanneer de kinderen hebben leren lezen in groep drie, krijgen ze in plaats van de Tweede Wereldoorlog les in de geschiedenis van de mode. Want wat weet je van stijl als je Coco Chanel niet kent? Hebben wij even gelukkig dat er binnenkort een film uitkomt over ons favoriete stijlicoon, met Audrey Tatou (Coco Avant Chanel). De film kan meteen gebruikt worden voor de Franse lessen.

Met een beetje geluk zijn onze leerlingen klaargestoomd voor de modewereld zodra ze op de middelbare school aankomen. En wie wil er nou niet goed uitzien op zijn eerste schooldag? Juist, iedereen wil een goede eerst indruk maken. Wat met de paplepel wordt ingegoten, zal je altijd blijven achtervolgen, dus ook je gevoel voor mode dat je al jong hebt ontwikkeld. Op de middelbare school zal het lesprogramma uiteraard aansluitend vervolgd worden.

Dus, welke les kunnen we trekken uit dit betoog? Allereerst moeten de mensen die zich aangesproken voelden bij het ‘uitgelubberde trainingsbroek en nep-Uggs’-gedeelte vaker de Vogue lezen, al is het maar bij de tandarts, en vaker internetten en modesites bezoeken. De tweede conclusie die we uit hieruit kunnen halen, is dat mode er met de paplepel ingegoten moet worden. Het lijkt me een goed plan dat de overheid een bedrag reserveert voor nieuw lesmateriaal, excursies naar de H&M, Bershka en Mango, ook de armeren onder ons moeten leren shoppen, en zo Nederland wat stijl aanleert.

Of we gebruiken het net begrootte budget voor iets waar we maatschappelijk gezien allemaal beter van worden.

Gepubliceerd op Fashion Diva
23 februari 2009

Advertenties