Fashion Diva: Solliciteren kun je leren


Het is echt waar, solliciteren kun je leren. Oefening baart kunst, zeggen velen. Al is het niet altijd even makkelijk, na een paar keer heb je het zeker weten onder de knie. Voor de leken en mislukten onder ons, een cursus ‘Solliciteren voor dummies’!

Allereerst begin je natuurlijk met het maken van je CV. Je persoonlijke gegevens, school, werkervaring, talen, hobbies, nevenactiviteiten, en alles wat je kunt verzinnen. Maak je CV zo uitgebreid mogelijk, maar overdrijf niet. Vergeet niet je CV uit te typen, want een handgeschreven CV is geen porem. Voeg ook een toffe foto van jezelf toe. Eentje waar je opstaat als de echte jij. Photoshop is verboden in sollicitatie-land. Let ook op spellingsfouten. Laat iemand je CV controleren voor je hem inlevert! Op spellingsfouten knappen de meesten meteen af.

Je CV moet netjes, compleet en niet te overdreven zijn. Want spreekt je CV het bedrijf niet aan, dan bellen ze je niet eens voor een gesprek. En of je nou aangenomen wordt of niet, een sollicitatiegesprek hebben is altijd goed. Daar leer je van, en kun je bedenken wat de volgende keer anders moet.

Dan word je gebeld. Uiteraard neem je de telefoon gewoon op hoe je dat anders ook doet. Verloochen jezelf niet. Aan de telefoon blijf je beleefd en positief. Doe je best om zo snel mogelijk een gesprek te hebben. Zo merkt je misschien wel toekomstige baas dat je de baan graag wilt, en dat je gemotiveerd bent. Sluit het gesprek beleefd af met bedankt en tot ziens, en hang dan op.

Voor het grote moment aanbreekt, moet je eerst je kledingkast doorspitten. Solliciteer je bij een kledingwinkel, trek dan je hipste kleding aan. Solliciteer je bij een verzekeringsmaatschappij als administratief medewerkster? Houd het netjes. Denk goed na over hoe je wilt over komen, op wat voor functie je solliciteert, en wat voor bedrijf het is.

Let ook op je make up. Gebruik niet teveel. Vijl je nagels mooi, lak ze transparant, en zorg dat ze niet vies zijn. En last but not least, zorg dat je lekker ruikt. Laat de parfum er niet vanaf walmen. Een deo-tje, gepoetste tanden en een subtiel luchtje zijn genoeg. Wees representatief.

En dan is het grote moment aangebroken. Jij moet laten zien dat je geschikt bent voor deze baan. Zorg ten eerste dat je op tijd bent. Wees een half uur te vroeg, zodat je je nog even kunt opfrissen in de toiletten van de Hema. Bezweet en te laat komen is asociaal, en kost je punten.

Na je opfrisbeurt komt eindelijk het gesprek. Geef een stevige handdruk, wees jezelf, wees positief, en ratel niet teveel. Geef antwoord op de vragen die je worden gesteld, en overdrijf niet teveel. Wees eerlijk over je hobby’s, en stel vragen als je die hebt. Stel je vraag pas wanneer je daar de gelegenheid toe wordt gegeven, anders kom je opdringerig over. Word ook niet boos als je feedback krijgt. Je gesprekspartner wil je namelijk niet afzeiken, alleen maar eerlijk vertellen wat hij of zij van je vindt. Laat ook duidelijk en eerlijk merken dat je gemotiveerd bent. Je wilt er voor de volle honderd procent voor gaan. Je doet het niet om de centjes, je doet het om je baas en de klant tevreden te stellen. Wees wel eerlijk, je toekomstige werkgever heeft zo door of jij oprecht gemotiveerd bent.

En dat was het! Nu is het aan het bedrijf om te beslissen of ze je willen of niet. Ga niet weken zitten wachten, maar solliciteer lekker door naar iets anders wat je leuk lijkt. Zet niet je zinnen op een baan. Dan is de teleurstelling alleen maar groter als je hem niet krijgt. En bovenal, van solliciteren kun je leren!

Gepubliceerd op Fashion Diva
16 februari 2009

Advertenties