Fashion Diva: Ode aan een schoen


In mijn herinnering, en ik heb een hele tijd lopen graven, kon ik maar op een tijdloze schoen komen. Het is niet de zwarte pump, en ook niet de klassieke zwarte laars. Het is de All Star. Voor mannen, vrouwen en lieve mini-varianten voor kinderen. De All Star kan altijd. Lily Allen bewees dat stoere schoenen zelfs onder jurkjes kunnen.

In 1908 werd in Amerika een fabriek geopend. Eentje waar we nu honder-en-een jaar later nog steeds veel plezier van hebben. De Converse Rubber Shoe Company. In 1917 werd de sportschoen geintroduceerd. Een hele innovatie, aangezien de sport nog maar zo’n vijfentwintig jaar bestond. Een paar jaar later liep ene Chuck Taylor de winkel binnen met de klacht dat hij zere voeten had. Converse bood hem een baan aan, en voila, nu staat er ook op jouw schoenen ‘Chuck Taylor’. De redder van ons allemaal. De naam Chuck doet ons altijd aan fijne dingen. Of het nou aan Gossip Girl is, of aan de All Star, de naam Chuck doet altijd iets fijns bij ons  En waarom zijn we zo dankbaar voor deze fabrikant? De All Star loopt niet alleen lekker, maar hij is ook nog sportief, en je hebt ze in alle soorten en maten. De klassieke zwarte is natuurlijk de meest afgedragen, van MC Hammer tot je eigen kledingkast. Gelukkig hebben we een boel varianten. Lage witte zonder veters met zwarte stipjes, de bloemetjesvariant, gekleurd leer en natuurlijk je eigen gecustomsizde versie. Hipper kan gewoon niet.

De All Star, officieel een basketbalschoen, is dus ook prima om op te sporten. Hij biedt dan wel niet de nodige stevigheid voor zwakke enkeltjes, maar wil je stijlvol doch sportief het veld op, dan zijn All Stars zeker een must have. Mocht je zwakke enkels hebben, dan zijn toffe Nikes zeker een aanrader. Nike nam in 2003 Converse over, dus verraden van All Stars doe je niet.

Helaas is de All Star veel te duur. Ze zijn niet waterdicht, ze zijn moeilijk schoon te krijgen en stevig zijn ze dus blijkbaar ook niet, voor je enkels althans. Een goede reden dus om op de nep-variant over te gaan? Nee zeker niet. De ervaring leert dat echte All Stars dubbel zo lang meegaan, en driedubbel zo lekker lopen. Net als bij Uggs, ga je in de nep-variant naast je schoen lopen. Terwijl dat met de echte variant niet zo is, is mijn persoonlijke ervaring.

Kijk eens om je heen. De All Star is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Mode komt, mode gaat, maar All Stars blijven eeuwig hip. Ze moeten uiteraard wel bij je look passen, en een beetje combinatiegevoel om de look All-Star-en-jurkje enigszins te laten lukken, maar wanneer je het te pakken hebt kan het bijna niet missen.

Bij deze dus een ode aan mijn favoriete model schoen: de All Star. Zonder de All Star hadden we, vrees ik, een boel gemist in schoenenland. En wat baal ik dat Sacha dit jaar geen All Stars zal verkopen. Op naar de Pro, om meteen een stel vette Nike’s mee te nemen. We zijn tenslotte dames, en dat blijft een goed excuus.

Klik hier voor de bron van het tweede alinea 

Gepubliceerd op Fashion Diva
16 maart 2009

Advertenties