Fashion Diva: Echte schoonheid zit binnenstebuiten.


Lang, heel lang geleden, geloofde men in de Griekse mythologie. Mocht je je nog eens vervelen, gebruik Wikipedia dan eens als verhalenbundel. Hoe betrouwbaar de verhalen van Wikipedia zijn, valt in twijfel te trekken, maar ze zijn wel leuk om te lezen. Je had verschillende goden. Aphrodite, Adonis, Myrrha, Hades, Zeus, Cinyras. En zo had je er nog veel meer. Mijn verhaal begint bij Myrrha. Beeld je een mooi Grieks landschap in, en ga er voor zitten.

Myrrha was een prachtige godin. Myrrha’s moeder kon niet ophouden op te scheppen over de schoonheid van haar dochter. Het was zo erg dat de goden hen straften. Myrrha werd verliefd op haar vader. Het lukte haar oom haar vader te verleiden en Myrrha raakte zwanger. De goden waren hier zo boos om, dat ze haar veranderden in een Mirreboom. Maar toch lukte het haar om een zoon te baren: Adonis.

Adonis kennen we allemaal. Adonis was een beeldschoon jongetje. Het is tegenwoordig de naam voor jongens met een prachtig lichaam. Adonis werd opgevoed door Aphrodite en Persephone. Adonis was een avontuurlijke jongen. Hij hield ervan om te jagen. En het ging hem meestal nog goed af ook. De mooie jongen ging op een dag weer uit jagen. Zwijnen jagen. Maar één zwijn was hem te snel af, en beet hem in zijn been. Omdat Adonis niet los kon komen, kreeg het zwijn de kans hem dood te trappen. Adonis, de mooie god was dood en kwam terecht in de onderwereld, bij Hades. Aphrodite was verliefd op Adonis, en huilde en huilde om zijn verlies. Ze smeekte Zeus om Adonis terug te halen. Maar dat kon Zeus niet doen. Na onderhandelen met Hades mocht Adonis een half jaar, in de lente en zomer op aarde komen, en het andere half jaar, in de herfst en in de winter, moest hij terug naar Hades.

Maar het gaat niet om dit mooie verhaal, deze oude mythologie. Het is niet zomaar een verhaal. Het is een wijze levensles. Met schoonheid bereik je niet alles. Adonis overleefde het ook niet. En laat het tegenwoordig nou net zo om schoonheid draaien.

Even terug naar de middelbare school. Je had de ‘elite’. De mooie jongens en meisjes. Ze waren goedgekleed, hadden een mooi hoofdje, en keken neer op iedereen die niet bij ze hoorde. Die waren niet knap genoeg. Maar ondertussen waren ze wel de mensen die cijfers haalden die niet hoog genoeg waren om over te gaan. En haalden ze die wel, dan waren de hoofdjes helemaal verdwenen in de wolken.

En dan had je natuurlijk de middenklasse. De gewone mensen. De mensen die normaal konden doen. De mensen die met een zesje overgingen, en een feestje gaven als ze een zeven of een acht haalden. De mensen die niet opkeken naar de ‘elite’, de mensen wie het gewoon niets kon schelen. Normale mensen.

Als laatste had je dan nog de ‘nerds’. Ontzettend slim, en ontzettend ondergewaardeerd. Zo overgewaardeerd als de ‘elite’ was, zo ‘mislukt’ vond men de nerds. Maar hoge cijfers halen deden ze wel. Ze mochten misschien wel niet ontzettend hip gekleed zijn, maar ze kwamen nog eens ergens.

Moraal van dit verhaal? Mooie meisjes halen geen tien. Met een leraar verleiden bereik je niets op je examens. Schoonheid brengt je zelden waar je wilt zijn. Je hebt er veel meer aan als je je neusje uit de lucht haalde, eens aardig deed tegen mensen die ‘minder’ zijn dan jij. Wie weet wie je wil helpen met wiskunde. Voor je het weet mag je een nieuwe garderobe aanschaffen voor diegene. Haal je neusje uit de lucht, ga eens met twee benen op de grond staan, en kijk eens realistisch de wereld in.

Bron voor de mythologie

Gepubliceerd op Fashion Diva
27 april 2009

Advertenties