Fashion Diva: That’s like, oh my goooosh, sooo pathetic!


Ik wil niet zeggen dat we allemaal algemeen beschaafd Nederlands moeten praten, geen afkortingen meer moeten gebruiken, de straattaal moeten verbannen en onze accenten moeten afleren, maar we verloederen. Echt, we verloederen. En dan vooral de hippe meisjes, ook de minder hippe meisjes die er graag bij willen horen wat trouwens nergens voor nodig is, en de vrouwelijke jongens. That’s like, so o my G.!

Het is niet zo, wat ik hierboven al zijn, dat we allemaal netjes moeten gaan praten. Als ik mijn omstanders mag geloven is Gooisch algemeen beschaafd Nederlands. Alsof ik nog niet genoeg Gooisch hoor, houd het fijn op je eigen accent. Het Jordanees uit Het Schaep Met De Vijf Poten is amusant om naar te luisteren, wie doet Irma en Ingrid uit Zaai nooit na, en waar waren we zonder Tineke Schouten? Het houdt ons levendig. En het levert een boel hilarische woorden op die ieder jaar naar De Dikke Van Dale opgestuurd mogen worden, om in de nieuwe druk opgenomen te worden.

Maar één ding is ergerlijk. It’s like… So… Oh my goooosh! Want of je het nou wilt of niet, we zijn nog steeds Nederlanders, we wonen nog steeds in Nederland, en het enige engels woord wat echt ingeburgerd is, is Google. De rest zijn, like just, termen. Stopwoordjes. Want woorden als, like, shit zijn wel ietwat ouderwets. Tegenwoordig zeggen we ‘kut’, ‘kak’ en andere dingen die smerige dingen oproepen bij beeldenkers.

Net als, like, wat de fok. Als je zo graag engelse termen gebruikt, doe het dan goed. Dat Nederlands en Engels niet een prachtige combinatie is, je praat of Engels, of Nederlands, dat wisten we wel. En wanneer je dan toch zo graag de taal wilt vernagelen, doe het dan goed. Zeg netjes ‘what the fuck’, en niet ‘wat de fok’. Niet alleen het Engels wat je verpest, maar ook het Nederlands.

En dat is niet het enige waar men zich tegenwoordig mee bezig houdt. Ik heb het niet over D en T foutjes, die overkomen bijna iedereen, maar wel over S en Z foutjes. Want het is toch nog steeds sow koewl om je Hyves-berichtje met veel liefde te vernachelen. Het lijkt een ware sport te zijn geworden, een te lang durende hype alle berichtjes die je schrijft zo ingewikkeld en onleesbaar mogelijk te maken. En dan vraag ik me af: waarom?

Geef me eens een stapel goede redenen waarom men net zo moet praten als er op MTV gedaan wordt, en waarom het moeilijk is gewoon Nederlands te praten en te typen. Ik kan het niet helemaal vatten. Wanneer je op je high heels door America loopt, El Ee, like, sooooo The Hills, bij voorbaat, dan mag je voor even ‘OH MY GOOOOOOOSH, THAT’S LIKE, SOOOOOO AMAZING!’ roepen. Maar zodra je weer geland hebt, schakel je gewoon weer over op Nederlands. En mocht je toevallig een korte vakantie hebben gevierd daar, doe dan ook niet alsof je geen Nederlands meer kunt, en alleen maar met een americans eksent kunt praten. Dat Doutzen Kroes alsof ze een all american is, is al vervelend genoeg. Laten wij dan gewoon maar doen alsof we wel gezegend zijn met hersenen. Want al dat zogenaamde Engels, that’s like, oh my gosh, sooo pathetic.

PS. Bij de schuingedrukte gedeeltes moet je zelf even de gezichtsuitdrukkingen denken. Fronsende wenkbrauwen, een like, despreate look in de ogen en de theatrale handgebaren erbij. Like. Oh. My. Gosh. 

Gepubliceerd op Fashion Diva
8 juni 2009 

Advertenties