Fashion Diva: Het Studentenkapsel


Na al die jaren mensen kijken, heb ik al heel wat gezien. Op school, op de fiets, in de trein, bus, metro, in Engeland, Nederland en een heleboel andere landen of op het terras. Overal waar ik ben observeer ik. Want ik ben iemand die graag mensen observeert. Iemand die probeert te bedenken wat mensen denken, die ze veroordeeld. Soms privacyschendend op het wereldwijde web, maar ook veilig in mijn hoofd. Wat soms maar beter is ook.

Want na al die jaren observeren is me wat opgevallen. Mannen. Niet de potentiële liefjes, maar een bepaald soort man. Niet de metroman, de heteroman die heel vrouwelijk is, en niet de überseksueel, ook wel de knuffelman genoemd. Nee. Wat mij opviel, vooral in steden als Amsterdam en Utrecht is het volgende. Het Studentenkapsel.

En het studentenkapsel gaat niet alleen over een kapsel. Het is meer. Het is een verschijning op zich. Een heel fenomeen. Het is namelijk niet zomaar iets wat iedereen zich kan aanmeten. Je moet er wel geschikt voor zijn. Ben je dat, als man uiteraard, niet dan valt er weinig te redden, en zul je veroordeeld worden tot zogeheten ‘Sjonnie’.

Het is typisch, dat Studentenkapsel. Moeilijk te beschrijven ook. Het Studentenkapsel is wat langer dan het kapsel van een gewone jongen. Zo tussen de oren en de schouders in. Het is stijl, schoon en op wonderbaarlijke wijze zit het altijd goed. De jongen lijkt niets voor zijn kapsel te doen. Zelfs na een fanatiek partijtje voetbal zit zijn haar nog goed. Het enige wat hij ervoor lijkt te doen, is charmant zijn hand door zijn haar halen, in combinatie met een dodelijke glimlach waar menig vrouw stijl van achterover slaat.

Maar het Studentenkapsel is meer dan alleen haar. Tegenwoordig is hij niet zozeer meer een student. Vele mannen kijken hun look af van de jongens die ooit de universiteit typeerde. De mannen van de bank, en laatst kwam ik zelfs een cameraman tegen die zich wilde identificeren met de jongens van de universiteit.

Studentenkapsels zijn ontzettend ijdel, en daarom ook goed verzorgd. Je zult ze niet snel tegenkomen in een joggingbroek met vieze Nike Air Max eronder. Zelfs een groot vest is uit den boze. Nee, deze jongen doet het met Abercrombie & Fitch of een polo van Lacoste. Exclusief, duur en zo ziet het er ook uit. Wanneer de gelegenheid zich voordoet, trekt hij maar al te graag een colbertje aan, en een stropdas vindt hij ook niet vervelend.

Natuurlijk moet er onder dat shirt ook wat, en meestal komt dat neer op een kwalitatieve en wederom dure spijkerbroek of, in de zomer, een kakikleurige broek. Een gat met voorbedachte rade? Geen sprake van. Ziet er veel te armoedig uit. Een paar nette schoenen, leer en met punt bij voorbaat, maakt zijn outfit af. Op de accessoires na. Een duur horloge siert zijn pols, en op zijn neus staat een prachtige zonnebril van Persol of Ray-Ban. Kortom, alles wat exclusief, kwalitatief en duur is, is het enige wat hij wil dragen.

Maar de allerbelangrijkste eigenschap van het Studentenkapsel mag niet vergeten worden. Zijn uitstraling, zijn charme. Hij hoeft niet perse een Adonis te zijn, al is hij meestal wel lang en slank, maar toch is hij aantrekkelijk. Zijn hoofd hoeft ook niet de mooiste te zijn, maar dankzij zijn uitstraling is hij onweerstaanbaar. Hij voelt zich goed, maar geeft je niet het idee dat je minder bent. Hij is niet de minste een praatje met je te maken, mits hij weet dat hij wat aan je heeft. Een beetje arrogantie zit er dus wel in.

Hij is onweerstaanbaar, het Studentenkapsel. Moeilijk te krijgen, maar heerlijk om te observeren. Zou hij gelukkig zijn? Zou hij echt zo slim zijn als hij eruit ziet? Zou hij een slet zijn of juist heel trouw? Hoe dan ook, hij is helemaal van deze tijd, helemaal van lang geleden, en helemaal van over honderd jaar. Hij is niet hip. Hij hoort er gewoon bij.

Deze column werd eerder gepubliceerd op Fashion Diva.

Advertenties

7 Reacties op “Fashion Diva: Het Studentenkapsel

 1. Jongens echt heerlijk.
  Ik heb 5 jaar een stylish kapsel
  gehad en nu sinds een week of 2 a 3
  een studentenkapsel en it fits just fine.
  Het maakt vrouwen die niet uit een
  pauper milieu komen ook een stuk geiler ;-)

  Like

 2. (eigenlijk probeerde ik op je mooie fotologje hierboven te reageren, maar dat mag niet van wordpress, dus bij deze: mooie foto’s, en ik ken één van de meisjes die door haar geportretteerd is een beetje)

  Like

  • Daar ben ik het niet mee eens. Het is niet voor niets een verhaal. Ze probeert ons te interesseren en te amuseren met haar teksten, naar mijn mening lukt dit haar goed. Goed gedaan Ingelise!

   Like

Reacties zijn gesloten.