Foutje, bedankt.


Hét hoogtepunt van afgelopen maandagavond was natuurlijk wel het kijkcijferkanon ‘Benelux Next Topmodel’. De finale zou het hoogtepunt van menig meisjes en enkele jongens moeten worden. Dat werd het niet. RTL heeft met deze productie gefaald.

Dit soort programma’s moeten afgeschaft worden. Het begint allemaal al bij de presentatie. De presentatie was zo slecht dat men nostalgisch terugverlangde naar De Zomer Draait Door. Voor wie dit zich niet kan herinneren, zoek het op en let op de manier waarop de autocue wordt gebruikt. Naast de slechte presentatie leek iedere artiest verwant aan RTL. Denk aan Lisa X-Factor Loïs en de dansers uit So You Think You Can Dance. De artiesten die geen relatie met RTL leken te hebben, leken te playbacken. Denk aan het optreden van Di-Rect waar Spike enthousiast de achtergrondzang doet, zijn hoofd weghaalt van de microfoon waarna de achtergrondzang vrolijk verder gaat. En de jury? Wederom het grootste dieptepunt van heel het concept.

Daphne Deckers was in deze aflevering het toonbeeld van het spreekwoord ‘Schoenmaker, blijf bij je leest’. Dat presenteren niet aan Daphne is besteed, is nu officieel bevestigd. Enthousiast riep zij na een catwalkronde ‘Nou. Su-per-goed…’ -waarna ze even op het kaartje keek- ‘…ge-daan. De von-ken…’ –wederom keek ze even op het kaartje- ‘…spat-ten er van-af.’ Naast al deze spontane complimenten leidde zij natuurlijk ook de show. Waarschijnlijk was de autocue, je weet wel, dat bord waar de presentatietekst op verschijnt, kapot, en stond er iemand met een bord met handgeschreven tekst. Hij moet constant op en neer gesprongen hebben, want zo ging ook Daphne’s hoofd. Iedere keer dat zij moest presenteren keek zij over de camera heen. Daarnaast waren het de kleine dingen als vergeten dat in de microfoon praten handig is, spastische bewegingen maken, onspontane complimenten, haar oren aaien met haar schouders, de plastic glimlach en geïrriteerd aan het publiek om applaus vragen. Deze uitzending kan gebruikt worden als leermateriaal ‘hoe het niet moet’.

Dat zo’n show spectaculair moet zijn, weet RTL natuurlijk ook. Mensen waarvan we niets meer horen sinds ze de finale van één of andere vreemde ‘talentenjacht’ wonnen. Tweederangs meisjesgroepen die zogenaamd al helemaal internationaal zijn, maar waar de meesten van ons nog nooit van gehoord hebben en het toppunt was Di-Rect waarvan de indruk gewekt werd dat ze niet helemaal live waren. Het is immers vreemd dat wanneer Daphne Deckers vergeet in de microfoon te praten, niemand wat hoort, en wanneer Spike niet in de microfoon zingt, het wel te horen is. Aan de laatste noot te horen, was alleen de kersverse leadzanger live. Of vals ingezongen.

Het dieptepunt der dieptepunten was de uitslag. Volidioot, oh nee, überstylist Bastiaan Schaik viel met het kussen onder zijn trui -of is dat zijn echte buik?- bijna van zijn stoel toen de jury naar achter ging ‘om te overleggen’. Deze mensen, die wekenlang onzekere pubermeisjes te dik, te slungelig, te chagrijnig en andere gemene dingen hadden genoemd, zou nu even beslissen wie het gezicht van MaxFactor zou worden. Het merk dat wegens overdosis nu omzeilt zal worden. De kracht van reclame is herhaling. Niet een poging tot hersenspoelen. Na nog drie reclameblokken en nog meer tweederangs artiesten kwam de jury eindelijk terug. De spanning steeg niet bepaald. Zelfs Hole In The Wall en De Tafel Van Vijf waren spannender. Eén voor één haalde de jury een foto tevoorschijn. Heel toevallig werden alledrie de meisjes een keer tevoorschijn gehaald. Het enalaatste jurylid haalde de foto van Rosalinde tevoorschijn. Even voor de duidelijkheid, het stond dus 1 voor Maxime, 1 voor Denise en 2 voor Rosalinde. De meeste dachten dat Rosalinde gewonnen had, maar nee, er was nog een jurylid dat haar oordeel moest vellen. De beslissing was aan de laatste dame. Het was niet verbazingwekkend dat de foto van Rosalinde eruit kwam. Anders zou het 2-2-1 staan. Dan zou er nog niemand gewonnen hebben. Een typisch geval van verkeerd opgebouwde spanning.

Dit was bij uitstek één van de grootste fouten die RTL maakte. De uitzending was saai. Er zat een overdosis aan reclame in, een slechte presentatrice, een jury vol randdebielen en tweederangs artiesten. Benelux Next Topmodel moet eruit. Een programma waar een dikzak als Bastiaan van Schaik anorexiadunne meisjes dik noemt, moet sowieso van de buis. ‘Onverantwoord’, heet dat.

Advertenties

8 Reacties op “Foutje, bedankt.

 1. Hahaha… En ik die dacht dat ik de enige was die het slechte show vond =D Het eindresultaat was inderdaad heel voorspelbaar…

  Knap geschreven. Knap verwoord.

  Liefs
  Tierlantijntje

  Like

 2. Heel mooi. Ik heb niet eens zo goed opgelet, maar vond het inderdaad ook een slechte show. Die uitslag vooral. Rosalinde was ook wel heel erg verbaasd dat ze won ;).

  Like

 3. Ik heb het programma ook gevolgd, maar de finale nog niet gezien. Tjah, niet echt een verrassing dat Rosalinde wint..
  Daphne is inderdaad een slechte presentatrice. Ze haspelt haar zinnetjes, en heeft nogal vreemde tics. En ja, zo’n programma’s promoten eigenlijk anorexia bij de jeugd.

  Like

 4. Je schrijft precies wat ik dacht. Van te voren was allang duidelijk dat Rosalinde zou winnen. En wat een verrassing was het, toen Rosalinde uit de laatste envelop kwam. Not.

  Like

 5. helemaal mee eens

  ik moet zeggen, ik volg antm/hntm en nu dan bntm al jaren.

  maar deze finale, gewoon slecht, echt zo slecht. irriteerde me er dood aan. het is dat ik graag wilde weten wie er zou winnen anders had ik weggezapt

  Like

Reacties zijn gesloten.