De kunst van het amateurisme.


Een paar luttele dagen geleden stond ik samen met Marieke op een Utrechts terras te genieten van een alcoholische versnapering en een goed gesprek. Marieke, hoofdredactrice van Ze.nl en dus niet vies van een beetje internet doet ook aan bloggen. En als blogger bezoek je nou eenmaal wel eens andermans blogs. Er bestaat zoiets als een reactiesysteem waar je je naam moet invullen die je eventueel aanklikbaar kunt maken zodat ‘ie naar je eigen site linkt. Reageren is dus eigenlijk schaamteloze zelfpromotie.

Zodoende kom je dus wel eens terecht op andermans blogs. Ik ben schijnbaar niet de enige die levenloos de hele dag doorklikt, ook Marieke heeft er wel een handje van. We verbaasden ons over een fenomeen dat bestraft zou moeten worden door de internetpolitie, dat overigens net zo gênant en kansloos klinkt als de modepolitie.

De wondere wereld van het internet beschikt over weblogs die wel oké zijn. De blog van schreeuwlelijk Bert is soms wel oké. Kleine Rutger heeft een blog die een bezoek waard is. Zelfs de beautyblog van Vera bezoek ik nog wel eens, maar dat komt omdat Vera zelf wel oké is. En dan heb je natuurlijk nog de nodeloos kwetsende en loze tijdsinvulling als GeenStijl en De Jaap. Maar er zijn rotte plekken in de wereld der weblogs. Hele rotte plekken. De amateurblogs.

Natuurlijk ben ik zelf de grootste amateur qua webloggen die er bestaat. De kunst van het amateurisme is het verbloemen. Dat betekent een standaard layout van WordPress afplukken of experts iets laten fiksen, je afzijdig houden van web-log.nl, je spelling laten controleren door Word, je moeder of een willekeurige twitteraar die je wijst op je spelfout waarna je het stiekem kunt verbeteren. Niemand die het ziet. Daarbij moet je altijd gewoon een grote mond opzetten, je bescheidenheid achterwege laten en twitteren als een malle. Brutale mensen hebben de halve wereld.

Maar niet iedereen heeft de kunst van het amateurisme zo goed onder de knie. Rotte plekken. Weblogs vol spelfouten. In iedere post minstens één zin waarvan de opbouw mislukt is. Vergeet niet dat die posts meestal bestaan uit maximaal vijf zinnen. Layouts met meer kleuren dan het oog aankan. En dan de inhoud. Die inhoud. Alsjeblieft. Het internet is dé broedplaats voor aandachtsgeile meisjes die te weinig geld hebben om hun Sweet Sixteen-feestje op MTV uit te laten zenden. Met rubrieken als LOTD (Look Of The Day), EOTD (Eye Of The Day), Stash (een bak vol goedkope make up), NOTD (Nail Of The Day, kunstig mislukte nagels die gelakt zouden zijn). Foto’s. Zoveel kwalitatief slechte foto’s van zichzelf. Het is niet om aan te zien. Het is om van in huilen uit te barsten. Waarom? Waarom zijn er mensen die zichzelf zo voor schut zetten? Popstars, á la, niemand die na drie weken nog weet welk vals zangeresje jij was. Maar het internet. Dat slechte internet. Dat web 2.0, waar alles voor altijd te traceren zal zijn. Waarom doet men dit? Wat drijft iemand iedere dag een foto van zichzelf te maken en op het wereld wijde web te zetten?

Er zijn ooit filters uitgevonden om onzedelijke websites buiten de webgeschiedenis te houden. Ik zou graag een filter zien voor trieste weblogs. Ze blijven op mijn beeldscherm verschijnen. Echt, verwijder die troep. Alsjeblieft.

Advertenties

8 Reacties op “De kunst van het amateurisme.

 1. Jezus, wat een droefheid. Het makkelijkste ter wereld heb je gekozen: een ander afbranden en zelfs dat kun je niet. Misschien moet je het bij MSN houden want je stijl is dat van een peutertje en je proza komt niet voorbij groep zes. Ik heb er in ieder geval weer een plek bij die ik kan mijden, zoals ik de plekken aan de bar waar jij normaliter staat mijdt. Daar ruikt het een beetje zuur, naar azijn en angstzweet.

  Like

 2. Die filter ben je zelf. Jij kiest wie je bezoekt en wie niet, waar je een reactie achter laat en waar niet. Zo simpel is het.

  Like

 3. Sinds een tijdje houd ik een lijstje mee met weblogs die zo episch falen in het amateur zijn dat het juist grappig is. En het is ook heel grappig, eigenlijk.

  Like

  • Geef je me het door als je dat filter hebt gevonden?

   @ rutger: je lijstje is welkom voor een middagje lachen :)

   Like

Reacties zijn gesloten.