Saint Tropez 2.0.


Waar ik altijd heb gedacht dat het niet bestond, ben ik in een stukje hemel op aarde beland. Of eigenlijk op een stukje hemel op aarde. Het Franse eiland Ile de Ré, een stukje ongerept Frankrijk, het pittoreskste wat je ooit zult zien want zelfs tijdens een regenbui prachtig.

Ik kan dan ook garanderen dat de jetset zich hier zal gaan vestigen als Saint Tropez zijn hipheid is verloren. Dagjesmensen zul je hier niet treffen, al te grote boten ook niet. Het is de bescheidenheid waar de jetset naarmate de tijd verstrijkt weer op zal gaan zoeken. Kleine bootjes in de haven jammeren krakend dat ze gezien willen worden door de toeristen die drie weken lang op het eiland zitten. Plaatselijke bewoner roken in blote bast een sigtaretje terwijl ze over de haven uitkijken. Stokroze begroeten je vrolijk wanneer je de kleine straatjes betreed. Er is zelfs een regenboog iedere keer dat het regent. Want achter de wolken schijnt hier altijd de zon.

Begrijp me niet verkeerd. Het is wel van belang dat men de juiste stukjes van Ile de Ré bezoekt. La Flotte is bij uitstek het meest geschikt te fungeren als het nieuwe Saint Tropez. De beginselen zijn al zichtbaar. Dure cabrio’s rijden met open dak over de boulevard. De bestuurder kijkt of men zijn Mercedes die net uit de garage komt wel checkt. Een Ferrari staat opzichtig geparkeerd op de boulevard. De eigenaar van de auto zit ongetwijfeld op het terras te genieten van de mensen die bewonderend naar zijn auto kijken. Hij kromt even zijn tenen als iemand het waagt een vingerafdruk achter te laten op zijn geboende motorkap. Maar beseft zich dan dat vingerafdrukken de prijs van opzichtigheid zijn.

De huisjes aan het strand zullen het eerst weg zijn. Lokale bewoners worden uitgekocht en de jetset van deze wereld zal in de net te groot om pittoresk te zijne huisjes gaan wonen, een zwembad aanleggen in de tuin. Immers, de zee is toch net te smerig om in te zwemmen met al dat wier. ’s Winters zullen de huisjes leegstaan, maar zomers volop bewoond. De terrasjes zullen voller zitten dan nu, zelfs tijdens de regen. Alle terrasjes zijn toch overdekt. De boulevard zal vol Aston Martin’s en Porsches staan, de terrassen vol James Bond’s. Terug naar de bescheidenheid van het echte kleine Franse dorp.

Advertenties