DeJaap.nl: Fuck dierendag, wees verschillig.


Fuck dierendag. Ik vind dieren stom. Vandaag is het de dag van de duurzaamheid. Dat is een soort dierendag, maar dan zonder dieren. We hoeven alleen bomen te knuffelen en onze biologische bamboesokken uit de sokkenlade te trekken. Er op te letten dat we het licht uit doen en extra vodka drinken om de verwarming te sparen. Fluitje van een cent.

Voor een verschillige omroep als de VARA zou je denken dat zo’n dag van de duurzaamheid ook wel een interessant onderwerp is. Er boden zich twee guitige gasten aan: Ralien Bekkers (20) en Liset Meddens (26). Beiden jongerenvertegenwoordiger van de NJR. Middels een twitteractie (#dewereldgaatvoor) wilden de meisjes graag laten zien dat er vanuit het publiek ook interesse is voor dit onderwerp. De hashtag werd trending. Het publiek wilde Ralien en Liset bij Matthijs aan tafel. De Wereld Draait Door raakte echter in paniek door al het enthousiasme en wilde de meisjes niet hebben. Ze annuleerden zelfs de publieksplaatsen die voor de twee meisjes vanavond bestemd waren. Waarschijnlijk uit angst dat de jongerenvertegenwoordigers zouden gaan rellen. Met elkaar zoenen ofzo. Ja, natuurlijk, Liset en Ralien gaan wel eens op bezoek bij illustere types als Ban Ki-moon, Mark Rutte en Ted Turner. En Ralien is ook wel een beetje een boefje, wijst wat graafwerk uit. Toen ze net haar ov-knipchaart had is ze tijdens een controle door twee grote boze mannen tezamen met haar krokodillentranen uit de bus gezet wegens zwartreizen, waarna ze ter plekke haar boete betaalde. Potverdikkie.

‘Je enthousiasme nekt je’, was de reactie toen Ralien om uitleg vroeg. Een vrij bijzonder argument voor een verschillig programma waarvan je zou verwachten dat idealistische en enthousiaste wereldverbeteraars toch wel enigszins een hoge prioriteit hebben. Er wordt gepraat over boeren die vrouwen zoeken, en wordt gepraat over jong talent in de culturele sector, maar blijkbaar is er voor wereldverbeteraars, die graag gezien worden door het publiek nota bene, geen plaats. Zelfs niet in het publiek. Er wordt gewoon weer gevist in de vijver van vaste gasten.
Natuurlijk is het een geldig argument dat DWDD op 10 oktober zeven jaar bestaat en er een jubileumuitzending is. Maar dan nog zijn er een dinsdag én een donderdag waar uitzendingen gemaakt worden. Als publieke omroep luister je niet naar je publiek, noch de actualiteit. Want de belastingbetaler betaalt je subsidie toch wel. Dus waarom zou je nog verschillig naar het publiek luisteren? Duurzaamheid is hier het hele probleem niet, al zou dat bij een linkse omroep als de VARA goed moeten vallen. Het feit dat de VARA niet naar haar publiek wil luisteren en daarom twee strafbladloze meisjes de toegang volledig ontzegt uit de angst dat ze gaan rellen, is het probleem.

Verschillig? Pownews is verschilliger. Wees eens verschillig. Echt verschillig. Verander je motto of verhuis naar de commerciële. Kun je lekker onverschillig een generatie vol idealen en enthousiasme negeren. TTYN!

Ingelise de Vries (wel degelijk rebels) laat soms uit protest het licht in de badkamer aanstaan.

Dit artikel verscheen eerder op cult.dejaap.nl

Advertenties