DeJaap.nl: #ProjectXMacstore


[Spetterende tune] [Diepe stem] Zaterdag 21 september 2013 [Fade uit van de tekst] In de Macstore te Oss [Fade uit van de tekst] 100 jaar na de presentatie nu verkrijgbaar [Fade uit van de tekst] #ProjectXMacstore [Muziek zwelt aan]

Daar staat Niels. Met zijn moeilijke bril en zijn veel te strakke broek. Tussen gespuis met puistjes, hier en daar een typische nerd, hipsters, knullen met zwarte metalbandshirts aan, bloemenmeisjes, moeilijke kapsels. Acht uur, volgens Niels’ hippe, felgekleurde horloge. Nog dertien uur te gaan. De sfeer zit erin. Ondanks de waarschuwing van de Burgermeester van Oss, de straatnaambordjes zijn zelfs weggehaald, staat de straat voor de Macstore vol aanbidders van de man in de coltrui. Politie struint gemoedelijk rond, rookt een sigaretje, zo gaat dat in Brabant.

Schultenbrau
“Waar kom jij voor?” Het bloemenmeisje naast hem stoot hem aan. Niels kijkt op van zijn twittertimeline. #ProjectXMacstore “He? Ja. De iPad Mini. Toch een jaar mijn krantenwijk voor gelopen. Eigenlijk ben ik kunstenaar. Kijk maar. Ik heb een verfvlek op mijn broek.” Het bloemenmeisje giechelt. “Gespaard? Voor Apple kun je jezelf gewoon hoereren. Is geoorloofd.” Niels zoekt stiekem snel op zijn net geupdate iPhone 5 op wat ze precies met hoereren bedoelde. De nu al BFF’s nestelen zich op de grond. “Zo.” Zegt het bloemenmeisje. “Hier zitten we goed.” De tijd verloopt traagjes. Niels en het bloemenmeisje vermaken zich wel. Halve liter blikken Schultenbrau, Niels’ geld moet immers naar de Apple-producten, sigaretten uit milieuvriendelijke pakjes.

Niels probeert zijn lege blikje op de stapel te gooien. “He!” Niels kijkt op. Een politiemeneer wijst naar het blikje. “Zit jij mij hier nou te bekogelen? Hierkomen jij.” Smekend kijkt Niels hem aan. “Nee, nee, niet mijn plek in de rij! Straks zijn de iPad Mini’s op! Daar zijn toch verdulleme minstens zes kinderen van 9 voor uit het raam gesprongen in China.” Krokodillentranen rollen over zijn wangen. De sfeer wordt grimmig. Niels uit de rij. Iemand begint scanderende leuzen te roepen. “ANDROIDGEBRUIKERS ZIJN HOOOMOOOO.” Of “SCHADE ANDROID ALLES IST VOORBAAAI.” Iemand houdt een spandoek omhoog. “WAAR IS DIE IPAD? HIER IS DIE IPAD!” De meute doet mee. Iemand gooit zijn iPad 1 naar een agent. Al snel volgden iPhone 3G’s en iPod Classics, er vliegt zelfs een vogelverschrikker. Munitie. Overal vliegen de apparaten uit de godenhand van Jobs. Een MacMini gaat door de ruit van de bloemenwinkel. Gillend rennen de bloemenmeisjes naar binnen. Er wordt alleen een time out gegeven als de moeilijke kapsels door de war zitten.

Followers
Beteuterd zit Niels in de politiewagen. Het bloemenmeisje staat nog voorin de rij. “Haal je een iPad Mini voor me?” Het meisje kijkt hem aan. “Ga toch lekker je polsen doorsnijden met de ultradunne iPad Mini die je niet hebt, loser.” Schreeuwt ze terug. Huilend zit Niels in de politiewagen. Daar gaat zijn droom platgedrukt te worden voor de iPad Mini waar hij een jaar voor inkt aan zijn kunstzinnige vingers heeft gehad. Hij kijkt naar zijn iPhone en twittert. “Applefans zijn stom. #projetxmacstore” Notificatie. “All your followers just unfollowed you.”

Ingelise de Vries (Lokhipster) gebruikt een iPhone 3G uit het stenen tijdperk omdat ze geen geld heeft voor een iPhone 5. Of iPad. Of Macbook.

Dit artikel verscheen eerder op cult.dejaap.nl

Advertenties