DeJaap.nl: Waarom we Zwarte Piet niet moeten willen met z’n allen.


De pepernoten liggen alweer een paar maanden in de winkel en dus is het buiten je misselijk eten aan truffelpepernoten ook weer tijd voor de eeuwenoude discussie. De zwarte pieten-discussie. Want zwarte piet: dat moeten we niet willen met z’n allen. En terecht.

Prem
Zo’n zwarte piet is discriminatie. Een karikatuur van de neger. Piet is een slaaf, met zijn rode negerlippen. Ik ken overigens alleen negers met kunstmatig rode lippen, net zo kunstmatig als die van mij, vrouwen doorgaans. Zijn gouden oorring.

Het label ‘lenig’ lijkt me trouwens alleen maar in het voordeel werken voor de gemiddelde neger/zwarte piet, maar dat geheel terzijde. Daar moeten we maar eens een flinke discussie over voeren. Van DWDD tot P&W. Doe maar. Melk dat onderwerp maar eens goed uit met een huismoeder die haar twee roomblanke kindjes naar supergemengde basisscholen stuurt om ze wereldwijs te maken, en zet daar, ik noem iets van een Prem, naast om de boel lekker uit de hand te laten lopen. Kijkcijfers, mensen. Kijkcijfers. Maar houd één ding in gedachte.

Roetzwart
Er is maar één ding discriminatie aan die hele zwarte pietjes, iets wat we niet moeten willen met z’n allen, zo merkte mijn waarde huisgenoot en tevens sociologie-studente terecht op tijdens het avondeten. Een sociologische analyse volgde. De slechte zwarte pietjes. Niet alleen worden ze in de film Sint neergezet als vuile klusjesopknappers van de moordsint, gelukkig lieten ze Egbert Jan Weeber leven, er lopen ook daadwerkelijk slechte pietjes rond. Pietjes met witte stukjes op hun door roetzwart geworden huid, al is dat wel weer een mooi bewijs voor de mensen die beweren dat pieten alleen zwart zijn door roet.

Daarnaast dragen sommige pietjes overduidelijk een pruik. Eentje die niet helemaal zwart is. Met te grote krullen, pieten hebben geen enorme krullen. Belachelijk. Daaronder een pakje wat al sinds 1993 niet meer pietwaardig is om nog maar te zwijgen over de maillot met gaten erin. Alleen de versleten sportschoenen kloppen doorgaans bij deze slechte pietjes. Maar dit, mensen, dit moeten we niet willen met z’n allen.

Karaktermoord op de neger
Voordat we beweren dat pietjes slecht/traditie/multicultureel/discriminatie/aardmannen zijn, laten we nou eerst maar eens dit taboe de wereld uit helpen. Zorgen dat er geen slechte pietjes meer rondlopen in het winkelcentrum van mij en mijn huisgenoot. Geen halfzwarte pietjes. Als je een zwarte piet bent, wees dan op z’n minst een goede zwarte piet. Want een slechte zwarte piet is pas écht discriminerend. Karaktermoord op de neger. Laten we dan maar weer eens verder gaan discussiëren over zwarte pietjes. We zijn tenslotte kampioen in betuttelen.

Ingelise de Vries (patatgeneratie) is allergisch voor schmink en een beetje verbolgen over het feit dat ze daarom nooit zwarte piet kon spelen. Om over het seksistische tegenargument om Sinterklaas te mogen spelen nog maar te zwijgen.

Dit artikel verscheen eerder op cult.dejaap.nl

Advertenties