DeJaap.nl: Waarom we van Britt houden


De wereld is onrechtvaardig. Tess Milne is volgens FHM de mooiste vrouw van Nederland. Sylvie van der Vaart is genomineerd als meest irritante Duitser en Britt Dekker wordt ondergewaardeerd. Dat laatste vind ik misschien nog wel het ergste.

Mooiere vrouwen
Natuurlijk doet het me pijn dat de Nederlandse man, althans, de FHM-lezende Nederlandse man, Tess Milne de mooiste vrouw van Nederland vindt. Vorig jaar was dat Doutzen Kroes. Terecht. Volledig terecht. Doutzen mag de mooiste zijn, nee, dat is ze gewoon. Tess is niet lelijk, integendeel. Maar na Doutzen komen er eerst nog heel veel andere vrouwen voor Tess. Lauren Verster bijvoorbeeld. Zeker na Lauren’s foto in de Linda. Dan zie ik ze daar op de rode loper. Lauren Verster en Jort Kelder. En dan ben ik jaloers op beiden. Lauren wil ik zijn, en kan dat niet, dan wil ik als troost Jort wel zijn.

Of die momenten dat ik Pownews kijk en Nadia zie presenteren. VWO-diploma op zak, UvA’tje gedaan en daar staat ze met een roze microfoon in d’r handen. Zonder enige cameravrees. Beetje slimme vragen te stellen. Dan komt die vrouwelijke jaloezie ineens kijken.

En Hanna Verboom. Die zou ik ook wel willen zijn. Natuurlijk ook omdat ze mag zoenen met überhunk en ideale corpsbal Manuel Broekman (wie?), maar ook omdat ze Hanna Verboom is. Haar cd zou ik kopen, of ze nou kan zingen of niet. Haar schilderkunstexpositie zou ik bezoeken in het museum. Zelfs als ze de vereniging voor veganisten propagandeerde zou ik haar volgen. Het is Hanna.

Purmerends accent
Maar de grootste en lang aanhoudende hype is toch wel Britt. Britt Dekker. Van realitymeisje naar hitjesscoorder naar presentatiemeisje/talkshowhost zonder enig verstand van journalistiek. Maar dat maakt niet uit. Het is Britt. Britt is lief, oprecht en echt. Althans, zo lijkt mij. Britt zat bij een vriendin van de ondergetekende in de klas. Ze blijkt nu niet heel anders dan de (gezakte) jaren op de havo. Britt maakt nog steeds de onnozele opmerkingen, omdat ze er niet over nadenkt. Net als toen. Britt kijkt nog op tegen BN’ers, naar het schijnt. Britt noemt de Opzij en HP/De Tijd ‘slimme kranten’. En meent het oprecht.

Daarbij heeft ze haar afgrijselijke Purmerendse accent mee. Net als Limburgs klinkt alles wat je zegt gewoon een stuk dommer op z’n Purmerends. Britt is niet dom, ze denkt gewoon niet na voor ze iets zegt. Domme mensen halen de havo niet. Ook niet als ze er een jaar extra over doen. Zoals Britt. Zonder enig leervermogen haal je het niet. Ik geloof er helemaal niks van dat Britt dom of een typje is. Britt is Britt.

Britt is Britt
Daarom houden we zo van Britt. Het is Britt. Het maakt Britt niet uit wat de media over haar zeggen. Het maakt haar niet uit dat ze een non-kwalitatief hitje maakt. Want Britt doet het met plezier. Niet om te laten zien wat ze allemaal (eigenlijk toch soort van niet) kan. Of om kewl te zijn. Want Britt kan misschien niet eens zoveel wat mediaoptredens betreft. Maar ze doet het met plezier. Dat maakt Britt leuk. Dat maakt Britt Britt. Britt is niet perfect. Britt is Britt. En precies daarom houden we van d’r.

Ingelise de Vries (heeft het niet zo op diploma’s) heeft jaren ontkend naar de commerciële te kijken. Maar dat blijkt ook een leugen.

Foto: Maarten Brante

Advertenties