DeJaap.nl: Daar krijg je kanker van


Ze is vrijgevochten, vooruitstrevend, onafhankelijk. Een pionier. Ontmoet Francis Kenter. Een vrouw die vecht voor wat ze gelooft. Een vrouw die de wereld wil veranderen. Maandag was ze te zien in de documentaire Rauwer.

Rauwer is de opvolger van de docu Rauw! (2008) van Anneloek Sollart en vertelt het verhaal van Tom, die sinds zijn vijfde alleen maar rauw voedsel eet. Geen vis, vlees, zuivel, suiker of vet, slechts groenten, fruit, noten en zaden. Zijn eigen keuze, zeggen zowel Tom als zijn moeder. Inmiddels krijgt Tom geen erkend onderwijs meer omdat de verleidingen niet rauw te eten op school te groot zouden zijn.

Daar krijg je kanker van
Francis is een trouw volger van meneer David Wolfe. Wolfe praat voornamelijk in medisch klinkende termen en beweert dat je van gekookt eten kanker krijgt. Dus Francis ook. Ze gaat geregeld de discussie aan waarin ze maar blijft aanhalen dat je kanker krijgt. En, zoals iedereen die een discussie dreigt te verliezen is het laatste argument steevast: “Jullie/Ze luisteren gewoon niet.”

In feite doet Francis niet anders dan ouders van vettankende kinderen. Ze houdt een eet- en levensstijl aan omdat ze denkt dat het goed is voor haar en haar kind. Francis denkt dat je niet ziek wordt als je rauw eet, dan zou het goed zijn voor je kind. Alleen remt het volgens de kinderarts in het AMC de ontwikkeling van het kind.

Maar andere kinderen…
Een ander argument, vaak een ontwijkend antwoord op de vraag wat andere ouders vinden, is dat ouders hun kinderen graag gezonder willen laten eten. Wel, dat is simpel. Leer nee zeggen. De ondergetekende is opgegroeid onder een streng eetregime waar chips en frisdrank in beperkte mate werden verstrekt en frituur maximaal eens per twee weken werd gegeten, het eetpatroon in een notendop. Het meest ergerlijke tijdens de avondmaaltijden waren speelkameraadjes die bij alles “lust ik niet” zeiden. Resultaat is drie gezonde kinderen met een dito eetpatroon en zelfbeheersing als het om ongezond eten gaat. Dezelfde indoctrinatie, maar dan zonder onder- of overvoeding als resultaat.

De reden waarom Tom niet naar school mag, is vanwege de verleiding chips en energiedrankjes te halen. Natuurlijk zijn er kinderen die dat doen. Daarvoor is de puberteit, experimenteren. Laat ze dat lekker doen. Gaat wel weer over. Het was bij ons slechts een kleine groep kinderen. Stuur Tom lekker naar school. Niet in de eerste plaats omdat Francis niet boven de wet staat en Tom gewoon leerplichtig is.

Cursus
Alle respect voor Francis’ standvastigheid en pionierschap. Ze vecht waar ze voor staat. En er zit ongetwijfeld een kern van waarheid in Francis’ nog maar 44 kilo wegende overtuiging. Maar een ondervoed kind zonder onderwijs als resultaat is niet de bedoeling.

Laat Francis samen met alle ouders die geen nee kunnen zeggen tegen hun vettakende kind op cursus gaan. Om die kinderen nog enigszins gezond te leren eten met behulp van een gediplomeerde diëtist. En geen Derek Ogilvie onder de voedingsgoeroe’s. Met mama rauw en alle obesitasgevallen kunnen we wel stellen dat veel Nederlandse ouders niet meer weten wat gezond eten is. Kanker is geen keuze, onder- of overvoed zijn in Nederland wel.

Ingelise de Vries (mocht nooit voor de TV eten) heeft als slechte eetgewoonte een hoog alcoholverbruik. Dat heeft ze ter compensatie van haar ouders meegekregen.

Foto: Maarten Brante

Advertenties