ThePostOnline.nl: Seksisme is snobisme


“Gebruik je erotisch kapitaal”, stond een jaar geleden groots op de cover van het feministische blad Opzij. Geïllustreerd met een paar mooie borsten, weggestopt in een diep uitgesneden, rood shirt. De conclusie kwam ongeveer hier op neer: als je een lekker wijf bent, maak daar dan ook gebruik van. En als je lelijk bent maar wel dikke tieten of andere pluspunten hebt, kun je dat ook gebruiken. Of trek op z’n minst hakken aan. Zolang je er maar niet voor pijpt.

Tietencompliment

Dat feministische moraal blijkt samen met de Opzij al lang niet meer feministisch. Louter seksisme. Seksisme! Je gebruikt je charmes gewoonweg niet om iets voor elkaar te krijgen. Het is een soort embedden van muziekvideo’s: je gaat niet promotenwaar je wat mee kunt verdienen. Op je erotisch kapitaal gebruiken zou ook een boete van €650,- moeten komen te staan. Een sexyheidboete. Zo dacht ook de Duitse journaliste Laura Himmelreich van het opinieblad Stern. Ze had een onderonsje met FDP-man Brüderle. In de kroeg. Dat is niet raar, dat doen veel journalisten. Brüderle maakte haar een compliment. Onder andere dat ze er goed uit zou zien in een Bierfest-pakje, dat de vrouwelijke voorgevel fijntjes accentueert. Hij kwam wat dichtbij, was erg positief, alle aantijgingen staan hier. Resultaat? Himmelreich vindt het nodig de politicus af te schilderen als een seksistische man. Want OMG. Een tietencompliment. Seksisme! Een groter probleem lijkt me hier te liggen.

Snobisme

Seksisme is een term die is uitgevonden door vrouwen die er dolgraag bij willen horen, maar er nooit bij zullen horen. Dus als een man daadwerkelijk beter is dan de vrouw, misschien zelfs om de lullige reden dat hij beter in het team past terwijl de vrouw 100 jaar meer ervaring heeft, dan is dat seksisme. Seksisme is in dit geval niet meer dan onmacht, snobisme. In het geval van Himmelreich, en talloze andere gevallen van vrouwen die graag mannen van allerlei dingen beschuldigen, wordt een verhaal of project alleen maar beter als je het spelletje meespeelt. Want als hij wat over je tieten mag zeggen, dan mag jij in ruil best even wat doorvragen. Voila. Zolang de man niet aan je komt, is het best acceptabel, een compliment over je mooie boezem te incasseren. Olifantenhuid.

Onterecht winnen

Alsof de Bondgirls, Nikita, Charlies Angels, Lara Croft, Catwoman, Lisbeth Salander of The Bride wat voor elkaar zouden krijgen als ze zich niet ietwat verleidelijk zouden opstellen. Zoals de Opzij beschrijft: “Erotisch kapitaal is een mix van uiterlijke aantrekkingskracht, charme, sociale vaardigheden en een gevoel voor stijl.” Vrouwen die zich daar bewust van zijn, schijnen zelfs een streepje voor te hebben op de vrouwen met het motto “if you can’t beat them, join them.” En al helemaal op vrouwen als Himmelreich, die het hebben verbasterd tot “if you can’t join them, beat them with beschuldigingen van seksisme.” Want zodra je seksisme roept, luistert ineens iedereen, en heeft iedereen medelijden. Dan win je. In hoeverre je medelijden als winnen ziet, natuurlijk.

Als je als vrouw zo snel als Himmelreich geïntimideerd bent door zo’n naar wezen met een piemel, ben je misschien inderdaad alleen geschikt voor in de keuken. Vrouwen, gebruik je erotisch kapitaal. En laat het woord seksisme uitsterven. Want seksisme, dat ben je zelf.

Ingelise de Vries (zelfbenoemde feminist) mag ook alleen maar columns schrijven vanwege haar rode lippen en hoge hakken.

Advertenties