Ilvy Njiokiktjien eerste Fotograaf des Vaderlands


We hebben niet langer slechts een dichter des vaderlands. Fotoweek benoemt Ilvy Njiokiktjien (1984) tot eerste Fotograaf des Vaderlands. Met deze eretitel is Njiokiktjien een jaar lang hèt gezicht van de Nederlandse fotografie. Als Fotograaf des Vaderlands maakt ze een fotoserie die tijdens Fotoweek in september wordt onthuld.

Voorbeeld voor de vakfotografie

Ilvy Njiokiktjien werkt als freelance fotograaf over de hele wereld. Ze werkt multimediaal en haar werk wordt in toonaangevende internationale bladen gepubliceerd. “Hoe zij als fotograaf invulling geeft aan haar vak is voor ons de doorslaggevende reden om haar te benoemen tot eerste Fotograaf des Vaderlands”, legt Ruud Visschedijk, voorzitter stichting Fotoweek en directeur Nederlands Fotomuseum, uit.

In 2011 brak Ilvy internationaal door met haar serie ‘Afrikaner Bloed’. Sindsdien is haar werk bekroond met prestigieuze prijzen zoals World Press Photo en de Zilveren camera.

Nederlandse verjaardagen in beeld

In opdracht van Fotoweek maakt Njiokiktjien een fotoserie in het thema Kijk! Mijn Familie. Ze koos ervoor om het fenomeen verjaardagsfeestjes in beeld te brengen. Een thema dat ver afstaat van haar eerdere werk. “Als documentairefotograaf reflecteer ik op actuele maatschappelijke thema’s. Met de Fotoweekserie sta ik voor de uitdaging om hele gewone momenten op een bijzondere manier in beeld te brengen.”

Tijdens Fotoweek zal Njiokiktjien een dag lang Nederlandse families portretteren in een pop-up fotostudio ergens in het land.

Advertenties