Studio Jux brengt duurzame, eerlijke én mooie kleding


Jux is het Duitse woord voor plezier hebben of een grapje maken. Vanuit dat oogpunt zijn Jitske Lundgren en Carlien Helmink begonnen met het modelabel Studio Jux. En niet alleen zij hebben jux, iedereen die meewerkt aan de kleding beleeft er plezier aan.

Dat is namelijk het idee achter Studio Jux: iedereen in het keten van een kledingstuk heeft er wat aan. De kleding is duurzaam en eerlijk, dus zowel de makers als het milieu lijden geen schade aan de kleding. Jep, ook wij dachten dat het onmogelijk was. Niets blijkt minder waar.

Konijnenwol

Naast de gebruikelijke duurzame dingen als een biologische lunch en groene stroom op kantoor, gebruiken ze alleen duurzame materialen voor de kleding. Ze gebruiken bijvoorbeeld hennep. Of waterflesjes. Die veranderen ze in mooie designkleding. Minimalistisch en goed draagbaar. Ook gebruiken ze konijnenvacht: de angorakonijnen wonen op een bioboederij in India. Ze hebben een goed leven en om kwalitatieve wol te verkrijgen, worden ze gekamd in plaats van geschoren.

Studio Jux vraagt dragers van de kleding ook om te wassen op lage temperaturen. Volgens het merk is dat ook beter voor je kleding. En als je klaar bent met je kleding, breng het naar een tweedehandswinkel, in plaats van weg te gooien.

Plezierig naaien

En jux moet het ook zijn voor de mensen die de kleding produceren. Ze stimuleren daarom de juiste werkomstandigheden in de fabrieken waar ze mee werken. Ontwerper Jitske Lundgren is zelfs naar Nepal verhuisd om te kunnen garanderen dat de acht standaarden die ze stellen worden nageleefd. Deze regels zijn opgesteld door verschillende grote organisaties. Tegenwoordig heeft Studio Jux een fabriek in Nepal waar de meeste kleding wordt gemaakt.

Goed. Genoeg daarover. De stijl van de kleding moet je zien. Dus bekijk hier de filosofie achter de stijl en de foto’s.

Dit stuk verscheen eerder op ThePostOnline.nl

Advertenties