Recensie: Seeed – SEEED


Terwijl de huur in 1998 in Oost-Berlijn nog goedkoop is, komen elf jongemannen met grote ambities samen om die grote ambities waar te maken. De ambitie? Het vetste geluid van de hoofdstad produceren. Een moderne fanfareband met een geweldig Jamaicaans geluid, live drums en een vrachtwagen vol elektronische geluiden beginnen. Seeed is geboren en heeft na acht jaar weer een nieuw album, genoemd naar zichzelf.

Macklemore en Kyteman

Met elf muzikanten met drie zangers, waaronder Peter Fox die in 2008 bekendheid verwierf met het nummer Haus Am See, een DJ en een kopersectie is de band lastig in een hokje te plaatsen. De muziek van SEEED is het beste te beschrijven als een mix tussen hiphop, bigband, reggea, een vleugje pop en met nummers als Molotov is er soms zelfs een beetje rock te horen. Een aantal nummers op het album zijn vrij radiovriendelijk, zoals Blink Blink, Beautiful en You & I. De rest van het album zit ergens tussen Macklemore en Kyteman in: iets zwaarder en minder poppy dan Macklemore en muzikaal lichter verteerbaar dan Kyteman.

Het album begint in het Engels, maar halverwege wordt het Engels met Duits accent verruild voor de moedertaal van de band. Dat is maar goed ook, ondanks dat het Duitse accent van Peter Fox ontzettend charmant is, past Duits veel beter bij de muziek. De muziek is hard, rauw en melodieus. Met zorg geproduceerd, zonder angst er vol in te gaan. Toch wordt de muziek niet agressief en blijft het plezierig om naar te luisteren.

Veel te horen

Met een grote diversiteit aan nummers en stijlen, is het Seeed toch gelukt een album te maken dat niet alle kanten opvliegt maar een eenduidige lijn bewaart. Ze variëren van een uptempo cover van Black’s Wonderful Life waarna het het volgende nummer Feel For You juist weer rustig en licht melancholisch is. Ondertussen wordt er op Lovelee weer gretig gebruik gemaakt van strijkers.

Het is Seeed gelukt een gevarieerd album neer te zetten dat tegelijk een genot voor het oor is. Dankzij die variatie is er enorm veel om naar te luisteren, waardoor de luisteraar niet snel is uitgeluisterd. Er is steeds weer wat nieuws te horen.

Dit stuk verscheen eerder op ThePostOnline.nl

Advertenties