Recensie: Cécile Narinx en Arno Kantelberg – Smaak, ongevraagd stijladvies aan bekende mensen


Wie geen abonnement heeft op de Volkskrant of Volkskrant Magazine ieder weekend simpelweg overslaat, heeft waarschijnlijk geen idee dat twee Nederlandse hoofdredacteuren zich wekelijks uitspreken over smaak. Cécile Narinx, hoofdredacteur van stijlvolle vrouwen blad ELLE en Arno Kantelberg, hoofdredacteur van het net zo stijlvolle mannenblad Esquire bekritiseren of loven wekelijks de kledingkeuze van verschillende BN’ers.

Het concept is simpel: Narinx kiest een bekende vrouw, Kantelberg een bekende man. In een kleine 300 woorden weiden ze zich op scherpe, humoristische wijze uit over de kledingstijl van de BN’er in kwestie. De ene keer lovend, de andere keer moet de de persoon in kwestie het afzien. Waar Stacey Rookhuizen en Sonja Barend worden opgehemeld, wordt Maarten van Rossem sarcastisch gefileerd. Al deze columns, 150 in totaal, zijn gebundeld in het boek Smaak, ongevraagd stijladvies aan bekende mensen (waar u ook wat aan heeft). Een boek vol modieuze humor waar de lezer ook daadwerkelijk wel wat aan heeft.

Ongevraagd advies

Want, laten we wel wezen, het komt wellicht wat voorbarig over. Wie zijn Narinx en Kantelberg nou om het volk te vertellen wat smaak ik? Hoezo mogen sokken in sandalen niet en een uitgesproken ontwerp van Viktor & Rolf wel? Gelukkig hebben ze argumenten. Terug naar Stacey Rookhuizen, waar Narinx het volgende over zegt: “Ze trekt namelijk niet iets aan om er mooi en aangepast bij te lopen, ben je betoeterd. Stacey komt binnen om een statement te maken.” Of over Sonja Barend: “En hoe weinig vrouwen is het gegeven colliers, oorbellen, armanden en ringen te dragen zonder dat het een braderie wordt?” De strekking van Narinx’ columns is helder: de vrouw moet haar eigen stijl hebben. Doe niet wat je wordt opgedragen door de mode van het moment, kleed je met wat je staat. Een ongevraagd doch zeer nuttig stijladvies.

Kantelberg’s columns zijn humoristischer. Zo adviseert hij Rob Geus zijn horloge terug te geven aan zijn dertienjarige neefje en is hij ervan overtuigd dat Maarten van Rossem thuis altijd zijden pyjama’s draagt, zijn haar doet er er alleen slonzig uitziet op TV om cynischer over te komen. Kantelberg is hilarisch en wellicht nog wel scherper dan Narinx.

Archetypen

Omdat je columns bundelen wel erg makkelijk is, hebben Narinx en Kantelberg gelukkig gekozen voor een aanvulling. Zo is het boek niet alleen leuk als naslagwerk en semi-stijladviesbundel, wie alle columns al gelezen heeft kan genieten van de archetypen die de schrijvers hebben omschreven. Elf opvallende stijlfiguren komen langs in het boek. Ook deze worden weer op humoristische wijze beschreven.

Als ongevraagd stijladvies in deze vorm komt, mogen Narinx en Kantelberg hun rubriek gerust voortzetten. En voor anderen die graag kritiek hebben of de modieuze uitspattingen van bekend Nederland is dit het ideale voorbeeld. Een grote dosis humor en subtiel advies verpakt in hapklare blokjes tekst die niet snel gaan vervelen.

Dit stuk verscheen eerder op ThePostOnline.nl

Advertenties