Tien alternatieve festivals voor 2014


Festivals worden te mainstream. Vooral Lowlands, en sinds bekend is dat Sziget 18.000 Nederlanders nodig heeft om te overleven, is dat ook niet meer heel aantrekkelijk. Het mag dan pas half februari zijn, de kaartverkoop voor veel festivals is al in volle gang. ThePostOnline struinde het internet af op zoek naar de beste binnen- en buitenlandse festivals met een fijne line up.

Open’er (Polen)

Een driedaags festival in het Poolse Gdynia, nota bene gesponsord door ons eigen Heineken. Zagen wij dus pas nadat we de line up van Open’er hadden doorgenomen. Op het festival dat van 2 tot 5 juli plaatsvindt, kun je onder andere luisteren naar Foster the People, Interpol, The Black Keys, Haim, MGMT, Pearl Jam, Rudimental, Foals, Bastille, Daughter en Warpaint. Daarnaast biedt het festival ruimte voor kunst én voor mode. Een line up waar je u tegen zegt met de mogelijkheid te vluchten naar andere kunstdisciplines. Meer informatie hier.

Unknown (Kroatië)

Een hedonistisch paradijs, noemden we het al eens. Voor de tweede keer dit jaar wordt Unknown georganiseerd in Kroatië, aan de Adriatische Zee. Muziek is er van onder andere CHVRCHES, Wild Beasts, Jungle, Mount Kimbie, Forest Swords, Hendrik Schwarz, James Holden én nog een groot aanbod aan DJ’s. Kortom, neem gerust wat later vakantie want Unknown voldoet prima aan de zon, zee en strand-eis. Mét hele fijne live muziek. Beter wordt het niet.

NorthSide (Denemarken)

Voor het vierde jaar op rij vindt in het Deense Aarhus (bijna net zo leuk als Kopenhagen) NorthSide plaats. Ane Brun, Arcade Fire, Franz Ferdinand, Lana del Rey, Pixies, Queens of the Stone Age, Röyksop & Robin, The National en White Lies treden er samen met nog een stapel andere artiesten op. Drie dagen lang muziek, geen poespas, gewoon genieten van fijne bands. Plak er gerust nog een paar dagen Aarhus aan vast.

Exit Festival (Servië)

Veertien jaar geleden begon het als een studentenprotest. Inmiddels is Exit uitgegroeid tot één van Europa’s fijnste festivals. Sterker nog, het beste Europese grote festival. Heel veel namen zijn er nog niet bekend, maar Skrillex, Rudimental en Disclosure zullen je sowieso laten dansen tussen de ongevonden bergbommen in Servië. Vorig jaar stonden onder andere Nick Cave & The Bad Seeds, The Prodigy, Snoop Dogg a.k.a. Snoop Lion en Bloc Party op het festival, dus qua line up zal het wel goedkomen.

Sónar (Spanje)

Dit jaar viert Sónar haar 21e verjaardag. De editie in Reykjavik is net achter de rug, maar Tokyo, Mexico City, Barcelona en Kaapstad komen er nog aan. Het festival is ooit begonnen in Spanje en brengt verschillende kunstdisciplines bij elkaar. Ze focussen vooral op elektronische trends in de muziek en kunst, avant garde en ze combineren nieuw talent met gevestigde namen. Dit jaar kun je in Barcelona genieten van Massive Attack, Bonobo en Moderat. En natuurlijk meer, de hele line up vind je hier.

Øya Festival (Noorwegen)

Ook in Noorwegen kun je terecht voor een prima line up tijdens het Øya Festival. The National, Queens of the Stone Age, Janelle Monaé en nog meer bekende en onbekende acts treden voor je op tijdens het festival. Wat randprogramma is er niet enorm veel op de website te vinden. Wel dat er nog maar 2000 weekendpassen zijn, en dat je dus op moet schieten als je naar Noorwegen wil om deze bands live te zien.

Optimus Alive (Portugal)

Er is één naam die bij de negen andere festivals nog niet op de lijst van bands die optreden staat. Dat is Arctic Monkeys. Waar ze sowieso staan is op Optimus Alive in Portugal. In de zon dansen op de indierockband klinkt als een feestje. Bastille, The Black Keys en MGMT staan ook op het festival, samen met nog een paar bands. Verder hebben ze een fijn randprogramma.

Best Kept Secret (Nederland)

Onze verslaggevers waren tijdens de eerste editie van Best Kept Secret meer dan enthousiast. Een fantastische sfeer, een fijne line up, klein en een publiek waar je op zit te wachten. Best Kept Secret heeft het allemaal. Babyshambles, Belle & Sebastian, Circa Waves, Elbow, Franz Ferdinand en Interpol zullen er dit jaar allemaal zijn. De kaartverkoop is net begonnen, dus sla je slag.

Down the rabbit hole (Nederland)

“Ik ga dit jaar zó niet naar Lowlands, maar naar het alternatieve Down The Rabbit Hole.” Is natuurlijk gewoon van de organisatoren van Lowlands, maar dan even wat eerder in het seizoen. Dit jaar presenteert het festival zich voor het eerst en dat betekent hoge verwachtingen. Maar aangezien het met Best Kept Secret vorig jaar ook meer dan goed kwam, is er goede hoop voor Down The Rabbit Hole. Foals, The Black Keys, MGMT en Warpaint zullen onder andere optreden in Wonderland.

Meer of veel betere suggesties? Doe iets goeds voor je medemens en deponeer ze in de reacties.

Beeld: Shutterstock

Dit stuk verscheen eerder op ThePostOnline: Cult.

Advertenties

Een Reactie op “Tien alternatieve festivals voor 2014

Reacties zijn gesloten.