Recensie: DearWorld – Observe, Absorb, Evolve


Drie jaar na een fantastische EP is DearWorld eindelijk terug met een nieuw album. Wie de EP hoorde en liefhad, vindt het album fantastisch. Observe, Absorb, Evolve is een prachtige opvolger en een verbeterde versie van de EP. DearWorld heeft potentie.

In 2008 begon de band uit Oss met een droom: het publiek laten dansen. Ze bleven niet onopgemerkt en stonden onder andere in het voorprogramma van bands als de Kaiser Chiefs en Viva la Fete. De vier mannen laveren tussen rock en elektronische muziek waar ze heftige gitaren combineren met synthesizers zoals synthesizers bedoeld zijn en zang die van dromerig naar heftig rockend varieert. Hun invloeden zijn onder andere Soulwax, Radiohead, Muse en Depeche Mode. Dat is te horen, al weet de band een duidelijk eigen geluid neer te zetten.

Van heftig tot lief

Het album kent behoorlijk wat variatie. Van onheilspellende en ietwat rustige nummers tot snoeiharde gitaren. De synthesizer voert de boventoon. Niet op een neppe manier, er worden geen orkesten nagespeeld. Gewoon synthesizers in verschillende varianten die de nummers logisch maar niet saai of conventioneel opbouwen. Het enige dat hier en daar gefaket wordt is een orgel of een piano, maar zelfs die zijn niet storend.

Naast een groot aantal nummers die muzikaal gewoon goed in elkaar zitten, kent Observe, Absorb, Evolve ook genoeg nummers met hitpotentie. Paradox Superstar, Waster en Ran Outta Love zijn nummers die blijven hangen, zonder dat ze hun kwaliteit verliezen. Waster komt van de EP en is voor Observe, Absorb, Evolve goed opgepoetst, wat het niet alleen meer hitpotentie geeft, ook is de kwaliteit van het nummer flink omhoog gegaan.

Interlude

Het album kent nogal wat interludes. Rustige nummers tussen de uptempo tracks. Dit zijn geen nummers die blijven hangen, geen hits. Maar ze brengen rust in het album, de luisteraar staat niet constant te stampen. Het is een soort gezonde hartslag, hij wordt niet verlaagd, maar toch krijg je even rust. Ze passen perfect in het album. Behalve het laatste nummer. Het laatste nummer zou een postlude moeten zijn, maar klinkt net zo rustig als de interludes. Waar de luisteraar denkt nog eenmaal verrast te worden met een nieuw nummer, is het na Remain gedaan. Een rustig nummer. Ineens is het stil. Dat is een lichte domper op een fijn album.

Ondanks de domper op het eind, maakt DearWorld met Observe, Absorb, Evolve een waardige opvolger op de EP. Het is een album dat ervan in het verlengde ligt. Het beste is bewaard, opgepoetst en hergebruikt, aangevuld met fantastische nieuwe nummers. Er wordt niet constant doorgestampt, waardoor de aandacht van de luisteraar continu gegrepen is. Een prima debuut. Deze mannen kunnen nog wel even mee. Tegen de tijd dat we eindelijk zijn uitgeluisterd op Observe, Absorb, Evolve, is het waarschijnlijk alweer tijd voor een tweede album. En tot die tijd kunnen we ze live zien. Ook een aanrader.

Dit stuk verscheen eerder op ThePostOnline: Cult.

Advertenties