FESTIVAL: Acht festivals voor zonnige zomerdagen


Je vrije (of vrijgenomen) dagen in het seizoen waar de zon over het algemeen hard schijnt, breng je toch het liefst buiten door. En waar beter dan op een plek waar fijne mensen, drankjes en muziek in overvloed zijn? Terrasjes zijn inderdaad leuk, maar nog leuker is een festival. Kun je ook nog een beetje ongegeneerd dansen. ThePostOnline zet acht festivals op een rij.

19 & 20 april: DGTL (Amsterdam)

Dat is over een paar nachtjes slapen al. Maar het mooie van een festival dat zo dichtbij is, is dat de weersverwachting bekend is. Ondanks dat het gaat regenen, lopen de temperaturen komend weekend op tot 19 graden. En aangezien de weersverwachting in Nederland net zo snel veranderd als de kassameisjes bij de supermarkt, is er hoop dat die regen overwaait. En wat maakt het ook uit: DGTL is een fijn technofestival met naast een steengoede en brede line up is er kunst te vinden op de NDSM werf. De kunst in combinatie met de muziek én de fantastische locatie maken het een soort vrijplaats. Een soort minivakantie met hele fijne DJ’s.

15 – 18 mei: Amersfoort Jazz Festival (Amersfoort)

Wat ooit begon als een klein en knus jazzfestival op het Lieve Vrouwenkerkhof, is inmiddels uitgegroeid tot een vierdaags festival op meerdere locaties in Amersfoort. En daarbij heeft ook nog eens een line up waar je normaal gewoon voor betaalt. Hans Dulfer, Delmontis, Giovanca en als afsluiter Jungle by Night. Ook dit jaar is er voor ieder weer wat wils. Tijden zijn niet al te onchristelijk, dus je kunt je kleine neefje ook kennis laten maken met de muziek. En als ie echt nog heel klein is, dan is er ook gewoon een kinderprogramma. Alle muzikanten en tijden vind je op de website.

24 mei: Nacht van Kunst en Wetenschap (Groningen)

De binnenstad van Groningen verandert de nacht van 24 mei in een nacht vol kunst en wetenschap. Meer uitleggen dan de naam al zegt, kunnen wij ook niet. Op zestien locaties zijn er acts die je van alles tussen kunst en wetenschap voorzien. Kunstenaars en wetenschappers met opmerkelijke, grappige bevindingen en workshops en muziek. Qua muziek kun je luisteren naar onder andere Case Mayfield, Jacco Gardner, Qeaux Qeaux Jones en Douwe Bob. Dat is slechts een kleine greep, ruim 200 acts vullen de nacht voor je. Wie dat zijn vind je in het programma.

Vanaf 19 juni: De Parade (Randstad)

Van 19 juni tot 24 augustus worden vier parken in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam omgebouwd tot een soort speeltuin voor grote mensen met een enorm aanbod aan theatervoorstellingen. De Parade strijkt ook dit jaar weer neer in de Randstad. Een zweefmolen, poffertjes bakken, veel te sterke scroppino’s, heerlijk eten en dus dat ruime aanbod van theater zorgen ervoor dat je, mocht je dat willen, de hele zomer onder de pannen bent. Kies de dag uit met het beste weer en je vermaakt je zonder problemen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Hoewel, ’s ochtends vroeg is kinderparade dus dat neefje kun je ook weer meenemen.

5 juli: Festival deBeschaving (Utrecht)

Zomerfestival waar je heen moet als het lekker weer is. En fijn: deBeschaving heeft dit jaar zongarantietickets. Mocht je je komst van het weer willen laten afhangen, dan kan dat. Al is dat niet aan te raden: naast heel veel muziek is deBeschaving op een ontzettend goede locatie. De Uithof mag dan 100 kilometer buiten Utrecht liggen, de Botanische Tuinen waar deBeschaving wordt gehouden is alleen al een reden om wat verder te fietsen of in de beruchte bus 12 te stappen. De tuinen zijn enorm, waardoor het festival nooit echt propvol lijkt. Daarnaast is het aanbod muziek, wetenschap en kunst altijd weer een feest en hoef je wat eten betreft ook niets van huis mee te nemen. Wat wij ervan vonden vorig jaar lees je hier.

11 – 13 juli: Deventer op Stelten (Deventer)

Deventer lijkt zo’n stad die enorm ver weg is en waar nooit wat gebeurt. Dat eerste is relatief, dat tweede is gewoon onjuist. Naast fijne festivalletjes en een boekenmarkt, hebben ze het fantastische Deventer op Stelten. Vrij letterlijk uit de hoogte: de acts lopen namelijk allemaal op stelten. Ze nodigen acts uit uit Frankrijk, België, Duitsland en natuurlijk Neerlands trots. Ruim 150 voorstellingen zijn te bezoeken en de entree van heft festival is gewoon voor gratis.

12-18 juli: Vierdaagse Feesten (Nijmegen)

Wie niet meeloopt of niemand aan te moedigen heeft tijdens de welbekende Nijmeegse Vierdaagse, heeft alsnog reden genoeg om naar de stad te komen. De Vierdaagse Feesten zijn namelijk bijna een reden niet mee te lopen. De stad loopt vol mensen die zin hebben in bier en een fijn feestje en zorgen samen voor een gemoedelijke sfeer. Bijna Brabants gemoedelijk. Maar dan zonder kostuums. Kunnen we veel woorden aan vuil maken, gaan we niet doen, programma en info hier.

12 & 18 – 20 juli: Zomercarnaval (Rotterdam)

Sergio Mendes en Kool & the Gang op Battle of Drums, de straatparade, de Queen Election, ook dit jaar is er gewoon weer zomercarnaval in Rotterdam. Vier dagen feest met als afsluiter een fantastisch festival op zondag waar onder andere The Partysquad en Gregor Salto voor de deuntjes zullen zorgen. Muziek, carnaval en dans komt ook dit jaar weer gewoon samen in de stad. Wie een écht zomers gevoel wil, weet dat ie naar Rotterdam moet.

Beeld: Shutterstock

Dit artikel verscheen eerder op ThePostOnline: Cult.

Advertenties