PERSBERICHT: Zwarte Koffie viert tweede verjaardag groots


Iedere eerste vrijdag van de maand is Paradiso strak uitverkocht. Bezoekers van de poptempel worden vermaakt door de mannen van Zwarte Koffie. Wat ooit begon als het buitenbeentje onder de Amsterdamse feestjes is inmiddels een begrip geworden. Een begrip dat op 4 juli alweer zijn tweede verjaardag viert.

De beste hiphop, funk en soul vult iedere eerste vrijdag van de maand de grote zaal van Paradiso. Het publiek is lastig in een hokje te stoppen: jong, oud, student, toerist, hipster, kakker, moeder, vader, de bezoekers van Zwarte Koffie zijn divers. Maar iedereen lacht, drinkt, flirt en, het belangrijkste, danst op de strak gemixte sets van DJ D-Rok en Mr. Speak, de bedenkers van het concept dat snel uit de hand liep.

Schoppen tegen de gevestigde orde

“Eigenlijk is Zwarte Koffie puur uit geluk ontstaan,” vertelt DJ D-Rok, het alias van Daan Koekeloren. “We begonnen als een soort tegenbeweging in Club Up, een beetje schoppen tegen de gevestigde orde van het uitgaansleven van Amsterdam. We willen geen drugs binnen en draaien een andere muziek dan de meeste dansavonden in Amsterdam. Dat sloeg aan en is ontploft.” Zonder problemen houdt de maandelijkse avond het zonder moeite al twee jaar vol. Het geheim van Zwarte Koffie zit ‘m volgens DJ D-Rok niet alleen in de tegenbeweging. “Wat je heel vaak ziet is dat feestjes bouwen op buitenlandse grote namen, waardoor je incidenteel succes hebt maar geen fanbase opbouwt. Wij bouwen nu een substantieel iets op dat zich maandelijks kan herhalen. Dat het zo’n succes zou worden, hadden we niet verwacht.”

Binnen anderhalf jaar groeit het feestje uit Club Up en inmiddels verkoopt het nog steeds elke editie uit. Niet veel organisaties overleven dat. Reden voor een extra groot feestje op 4 juli als Zwarte Koffie haar tweede verjaardag viert: Paradiso wordt tijdens de verjaardag omgetoverd tot een best of van Zwarte Koffie. In de grote zaal draaien DJ D-Rok en Mr. Speak uiteraard zelf. In de kelder wordt deze vrijdag een keer niet gedanst: DJ Aiscream verzorgt een karaokeshow. Naast dansen kunnen bezoekers dus ook hun eigen muzikale kwaliteiten laten horen. Wat er in de bovenzaal gebeurt, blijft nog even geheim. Ook belooft DJ D-Rok een surprise act in de grote zaal.

Laagdrempelig, hoogwaardig

Het idee achter Zwarte Koffie is simpel: de drempel is laag maar de muziek hoogwaardig. Niet het nieuwste van het nieuwste, geen ingewikkelde muziek. De mannen pakken een breed spectrum van funk, soul, hiphop en alles wat daartussen floreert. Klassiekers en nieuwe hits, bekend en onbekend. “Een DJ moet geen educatieve functie hebben. Die moet je niet vertellen wat je moet luisteren en waar je op moet dansen,”zegt DJ D-Rok. “Bij Zwarte Koffie is de sfeer laagdrempelig, maar de muziek hoogwaardig. Dat houdt in dat jij er kunt lopen, maar dat je ook je moeder mee kunt nemen. We draaien muziek die je niet per definitie in een club hoort en de manier waarop we dat brengen is heel eigen voor ons. We blijven vooral een beetje weg van de minimal, techno en de Top 40-hitjes. Verder nemen we alles mee en draaien we zo breed mogelijk.”

Niet alleen de muziek maakt het laagdrempelig, ook het feit dat je met gemak even gedag kunt zeggen tegen de DJ’s draagt bij aan het intieme gevoel en de fijne sfeer tijdens Zwarte Koffie. “Club Up was heel toegankelijk omdat het klein is, dus je staat dichtbij het publiek. Dat hebben we gelukkig mee kunnen nemen naar Paradiso.”

Klein zusje

Voor Club Up viel er een gat in de programmering toen Zwarte Koffie naar Paradiso vertrok. Dat hebben de mannen opgevuld met een klein zusje: Koffie Verkeerd. Iedere tweede donderdag van de maand draaien Mŗ Mendel en Lexflex samen met DJ D-Rok of Mr. Speak pure disco en boogie. Het blijft niet bij Paradiso en Club Up: dit jaar verzorgen de DJ’s van Zwarte Koffie ook het tweede podium op het Klamme Handjes Festival in het Diemerbos.

Advertenties