FILM: Guardians of the Galaxy


Het recept is van elke Marvel-film is eigenlijk hetzelfde. Goed strijdt tegen kwaad en uiteindelijk overwint het goede uiteraard. Maar hoe, met welke personages, humor en in welk universum ze dat doen, is altijd anders. Kortom: het recept is hetzelfde, maar de ingrediënten zijn anders.

Dat is ook het geval bij Guardians of the Galaxy. Outlaw Peter Quill is op zoek naar een zilveren bal om die te verkopen. Het blijkt meer dan alleen en bal, verschillende mensen zitten achter het object aan. Als Quill uiteindelijk samen met zijn drie belagers Gamora, Rocket en Groot in de gevangenis belandt, ontmoeten ze Drax, met wie ze de strijd om de bal naar de juiste eigenaar te brengen tegemoet.

Wel verrassend

Ondanks dat het recept weer hetzelfde is, weet Marvel ook met Guardians of the Galaxy te verrassen. Vooral de humor is weer des Marvel’s, er zitten wellicht nog betere grappen in dan in vergelijkbare film The Avengers. Het zijn kleine woordgrapjes, grappige bewegingen of de muziekkeuze die het extra leuk maken. Zoals de keuze voor het toentertijd controversiële nummer Cherry Bomb van The Runaways tijdens de scene dat de guardians een plan smeden het universum te redden.

Ook weet regisseur James Gunn er een visueel spektakel van te maken. Er wordt heel wat door de ruimte gereisd, wat visueel een feestje is. En niet alleen visueel een feestje, het is bijna een soort science fiction voor beginners. Ruimtereizen is normaal, wezens van andere planeten zijn normaal en in feite beleven ze dezelfde soort avonturen als in elk ander universum.

Goede introductie

Voor de Marvel-kenners zitten er al heel wat verwijzingen naar volgende films in. Krijgen we de geschiedenis van de vier hoofdpersonen nog eens te zien? Gaan de guardians acter superschurk Thanos aan, waar ook naar wordt verwezen in The Avengers en zo ja, gaan ze hem dan samen met The Avengers verslaan? Maar het mooie is dat Guardians of the Galaxy ook perfect is voor de Marvel-beginners. Je krijgt net genoeg informatie om de karakters te begrijpen, maar wordt niet overdonderd met de hele geschiedenis, zoals in het stripboek. Het is een perfecte introductie in een nieuw Marvel-universum.

Guardians of the Galaxy garandeert je ruim twee uur een glimlach op je gezicht, die met enige regelmaat uitbarst in een schaterlach. In combinatie met een leuk verhaal en prachtige visuals een aanrader. Alleen de vraag waarom de film in 3D is blijft hangen. Het voegt niets toe, de hype mag nu wel een keertje over zijn.

Advertenties