FILM: Hector and the search for happiness


Geluk is misschien wel het meest ongrijpbare onderwerp ooit. Iedereen kent het, maar niemand kan het definiëren. Is het liefde, vrijheid, vriendschap? Geluk is voor niemand hetzelfde. In 2004 schreef Francois Lelord het boek Le Voyage d’Hector ou la Recherche du bonheur. Inmiddels is Hector and the search for happiness door Peter Chelsom op het witte doek gebracht.

hector_and_the_search_for_happiness_52020038_st_11_s-low
Hector is een geliefde en ietwat excentrieke psychiater in Londen. Hij doet zijn werk met plezier en succes, tot hij in de sleur belandt. Hij ziet even niet meer in hoe hij zijn werk goed kan doen als zijn patiënten er niet beter op worden. Want hoe worden ze er beter op als hij ze niet gelukkig kan maken? Hij komt tot de conclusie dat hij niet weet wat geluk is, en besluit alles achter te laten, incluis zijn geliefde, en op reis te gaan. Zowel om geluk als zichzelf te vinden. Op zijn reis in China, Afrika en Los Angeles komt hij heel veel mensen tegen die hem hun definitie van geluk te vertellen.

Sprookje

Hector and the search for happiness heeft bijna iets weg van een Disney-sprookje. Dan wel zonder prinsessen en kastelen, maar de sfeer die Chelsom weet te creëren in deze boekverfilming, heeft iets magisch. Chelsom gebruikt heldere kleuren, mooie beelden, maakt gebruik van een droge verteller, weet onverwacht humoristische momenten op beeld te zetten zonder dat de emotie wordt vergeten. Een soort grote mensen-Disneysprookje, dus. Met een onderwerp dat grote mensen als geen ander snappen, of juist niet snappen. Geluk, wat is het en waar vind je het?
hector_and_the_search_for_happiness_52020038_st_9_s-low
Met zijn twee uur is het geen bijzonder lange film, al voelt dat zo nu en dan wel zo. Hector and the search for happiness heeft de neiging soms nogal van de hak op de tak te springen, waardoor de draad soms wat vaag wordt. Hoewel de twee rode lijnen duidelijk zijn, naast Hector’s zoektocht naar geluk, probeert hij ook vrede te sluiten met het feit dat hij niet met zijn eerste vriendinnetje is getrouwd, springt de film hier en daar nogal. Zo zijn de beweegredenen van Hector om naar bepaalde plekken te gaan niet echt duidelijk.

Geluk

Ondanks dat is Hector and the search for happiness absoluut geen mislukking. De film heeft een fijne cast van goede acteurs, waaronder Barry Atsma. Het onderwerp is herkenbaar, er is een goede balans tussen humor en verdrietige emoties en de beelden en kleuren maken de kijker ongetwijfeld blij. Hector and the search for happiness is een film waar je simpelweg even heel gelukkig van wordt.

Advertenties