Drie keer muziek: Mass Electric, Wendy Mcneill, Livingston


Mass Electric – Lonely On The 3rd Floor

10246467_305216796322546_6133269429979158333_nGenre: Electronisch
Wanneer het muzikale trio Bo Koek, Gerry Arling en Rik Elstgeest naar een leegstaand gebouw op een Amsterdams industrieterrein verkast, mixen ze synthesizers, laidback beats en subtiele gitaarrifjes om tot het album Lonely On The 3rd Floor. Die titel komt niet zomaar ergens vandaan, ze baseren de teksten van de nummers op de troosteloze werknemers in de gebouwen waar ze op uitkijken. De zang wordt gedaan door Bella Hay, inderdaad, dochter van Golden Earring-frontman Barry Hay. Hoor je niks van, Bella is ‘gewoon’ een goede zangeres met een heerlijk eigen geluid. Ze past perfect bij het jaren 80-achtige geluid dat zonder moeite is omgetoverd tot een album van nu.

Wendy Mcneill – One More Colour

4260311430750_600Genre: rock
iTunes bestempeld One More Colour van Wendy Mcneill als rock, maar dankzij de accordeon die veelvuldig op het nieuwe album van Mcneill wordt gebruikt, heeft het toch ook wel iets heel folk-achtigs. In Owl and Boy gebruikt ze zelfs een Waltz, wat een bijna cartoonesk effect oplevert en ergens een beetje doet denken aan Danny Elfman’s muziek voor The Corps Bride. Ook op de rest van het album weet ze dit effect tot op zekere hoogte te bereiken. Dat maakt het niet bepaald een achtergrondalbum, maar wel een heel fijn album om even de tijd voor te nemen. Zeker ook als je Mcneill’s stem in overweging neemt, rauw, het is soms bijna niet eens zingen, maar het past perfect bij haar muziek. Het plaatje klopt.

Livingston – Animal

ob_1f6132_livingston-animal-6665-newGenre: Rock
Livingston werd in 2002 gevormd in Londen, maar is alles behalve een standaard Engelse band. Zanger Beukes Willemse is net van Zuid Afrika naar Londen verhuisd, al snel volgt zijn zijn landgenoot Chris van Niekerk. De gitarist Jakob Nebel komt uit Duitsland en drummerPaolo Serafini uit Italië. Na een paar jaar spelen in Londen en een aantal nieuwe basgitaristen, komen ze Phil Magee tegen. Eindelijk en Engelsman in de band en de band is compleet. Dat de band zoveel nationaliteiten heeft, komt de muziek ten goede. Ze maken pure rock, een beetje melancholisch zoals het in Engeland hoort. Maar ze klinken niet standaard, ze weten fijne rock te maken die niet echt te vergelijken is. Animal is het derde album van de band.