Acht tips voor het Leiden Internationaal Filmfestival


Dat TPO en LIFF de handen ineen slaan, was al bekend. En dat het Leiden Internationaal Filmfestival (LIFF) is één van de belangrijkste Nederlandse filmfestivals is, ook. Op 31 oktober begint de 9e editie van het festival. Maar wat moet je gaan zien? Tien filmtips. Als je op de titels klikt, krijg je de draaidata te zien.

St. Vincent

Bill Murray is weer terug. Wellicht heb je de titel St. Vincent al geregeld voorbij horen of zien komen. De chagrijnige Vincent (Bill Murray) heeft zijn hele leven alleen gewoond en lijkt daar uitermate tevreden mee te zijn. Zijn leven verandert echter drastisch wanneer een alleenstaande moeder met haar 11-jarige zoontje naast hem komen wonen. Langzaam ontstaat er een band tussen Vincent en de jongen. Zeker in dit geval zegt een trailer meer dan duizend woorden.

20,000 Days on Earth

“I wake, I write, I eat. I watch TV. This is my 20,000th day on earth.” Nick Cave, bekend van Nick Cave & the Bad Seeds. De band inderdaad. Of acteur. Of documentaire-object. 20,000 Days on Earth is een film waarin de grens tussen fictie en realiteit vervaagt. Tijdens Cave’s 20,000 dag op aarde volgen we de kunstenaar. Tussen de dagelijkse beslommeringen door, voert Cave al dan niet gefantaseerde gesprekken met enkele sleutelfiguren uit zijn carrière.

The Drop

Een bijzondere tegenstrijdigheid. The Drop is de eerste Engelstalige film van de regisseur van Michaël R. Roskam en de laatste grote rol van James Gandolfini. Via eenzame barman Bob Saginowki (Tom Hardy) krijgt de kijker een kijkje achter de schermen van de New Yorkse onderwereld, die locale kroegen gebruiken om geld weg te sluizen.

The Disappearance of Eleanor Rigby: Him & Her

Het is de moeite waard om een hele avond uit te trekken voor The Disappearance of Eleanor Rigby: Him & Her. Het zijn twee films die je eigenlijk allebei moet zien. De films vertellen het verhaal van de relatie tussen Eleanor en Conor. De twee hebben problemen en na een schokkende gebeurtenis aan het begin van het verhaal drijven zij steeds verder uit elkaar. Het kost je 189 minuten, maar dan heb je ook wat. (Hier de tijden voor Him en hier voor Her.)

Bethlehem

Geen Amerikaanse blockbuster of artistiek arthousewerk. Bethlehem is een rauw portret over de complexe relatie tussen een officier van de Israëlische geheime dienst en een Palestijnse tienerinformant. Door telkens te de conflicterende wereldbeelden af te wisselen ontstaat er een intrigerend potret van concurrerende loyaliteiten, morele dilemma’s en nemen we een kijkje in de duistere wereld van de menselijke intelligentie.

My Name is Nobody

LIFF eerst dit jaar de overleden bioscoopeigenaar Jan Boer door zijn favoriete films te vertonen. Ooit vertoonde Jan deze klassieker in de openlucht op het Vrouwenkerkplein, voor die tijd in Leiden ongekend. My Name is Nobody is een nostalgisch portret van de teloorgang van het wilde westen en een komisch eerbetoon aan het gehele westerngenre en de laatste western van Henry Fonda.

Shorts

Geen film waar een trailer voor is maar twaalf korte films. Shorts. Samen met Leiden International Short Film Experience (LISFE) brengt LIFF de beste korte films van dit moment naar Leiden. In twee sessies zijn twaalf bijzondere films te bekijken. Nóg meer verschillende genre’s dus!

TPO Filmnacht

Geen filmfestival zonder TPO Filmnacht, zeggen wij maar altijd. Daarom presenteert LIFF dit jaar voor het eerst samen met TPO een filmnacht. We vertonen What We Do In The Shadows en Summer Of Blood.

Kortom, veeg je agenda leeg van 31 oktober tot en met 9 november. Het hele programmavind je hier.

Advertenties