MUZIEK: Intieme albumpresentatie Matt Simons’ Catch & Release


Meer dan 70 past er niet in het kleine theater op het Haarlemmerplein. Theater de Roode Bioscoop is vanavond gereserveerd voor de New Yorkse muzikant Matt Simons. De in Amsterdam residerende zanger en pianist presenteert zijn tweede album Catch & Release.

Simons vergaart in Nederland bekendheid met zijn single With You, dat in RTL-soap Goede Tijden, Slechte Tijden wordt gebruikt. Het nummer wordt al snel opgepakt, en eindigt op nummer 10 in de charts. De 27-jarige zanger woont inmiddels in Amsterdam en hoopt met Catch & Release van one hit wonder te veranderen in een gewaardeerde artiest. Bekend van iets meer dan alleen een hitje dankzij een soap.

Knus en intiem

Vrienden, familie en mensen die met Simons aan het album hebben gewerkt, verzamelen zich in de zaal. Met een zwaar, rood gordijn wordt de deur naar de bar afgesloten. De zaal ademt ondanks alle moderne mensen erin, ietwat een jaren 40-sfeer en is nu écht even helemaal afgesloten van de drukte in Amsterdam. Simons wordt alleen vergezeld door een piano en een microfoon.

Vooral dat laatste is nogal een tegenstelling met de rest van het album. Catch & Release heeft iets intiems, iets knus. Het is slowpop, maar er is genoeg ruimte voor meer instrumenten dan alleen de piano, wat sommige nummers bijna bombastisch maakt. Toch heeft het album iets rustigs, iets dat goed in de sfeer van Theater de Roode Bioscoop past. Op veel nummers is er ruimte voor drums, synthesizers, een viool of een gitaar. Vanavond doet Simons het alleen met zijn stem en zijn piano.

Eigengereid

Het resulteert in een nog intiemer concert dat naar aanleiding van de cd verwacht kon worden. Simons blijkt prima in staat zichzelf te begeleiden en met slechts zijn stem en de piano een show neer te zetten die niet verveelt. Hij kiest niet alleen voor ballads, maar ook voor opzwepende nummers als You Can Come Back Home. Daarmee laat hij meteen zijn dat hij een performer is; hij krijgt het voor elkaar het publiek de achtergrond zang te laten doen. De rest van de show betrekt hij het publiek door middel van grapjes en anekdotes. Dat iedereen hem kent van With You, het nummer irritant vindt, maar dat het zijn show is en het dus lekker speelt. Zijn eigengereidheid en humor sieren hem.

Net als op het album, klinkt de slowpop-muzikant als een rustige versie van Gavin DeGraw met hier en daar invloeden die aan een Alicia Keys of John Legend doen denken, maar dan net even wat meer poppy. De afsluiter van de show klinkt daarentegen heel anders. Simons haalt zijn ukulele tevoorschijn om nummer 2 van het album te spelen, het titelnummer Catch & Release. Een perfecte afsluiter voor dit concert.

Advertenties