De vergeten liedjes van de Top 2000: Ann Sexton – You’ve Been Gone Too Long


Op een Lana Del Rey of Adele na is de Radio 2 Top 2000 doorgaans wat voorspelbaar. Maar de wereld kent nog meer fantastische muziek. Tot de Top 2000 écht begint, zorgt cultprinses Ingelise de Vries iedere dag voor liedje dat in de Top 2000 doorgaans wordt vergeten.

Soms kom je tijdens een artiest tegen waar je eigenlijk niet naar op zoek bent. Serendipity, noemen de Engelsen dat. Zeker in de aanloop naar deze rubriek wil dat nog wel eens gebeuren. Vorig jaar kwam ik dankzij tips van lezers het nummer Glad and Sorry van Faces en Mia van Gorki tegen. Van beide had ik nog nooit gehoord, maar nog steeds staan allebei de nummers geregeld op in huize De Vries.

Snel verkocht

Ann Sexton kwam ik tijdens de missie dit jaar meer vrouwelijke artiesten te bespreken tegen. Niet te verwarren met de Pulitzerprijs winnende dichter, trouwens. Deze zangeres kwam voorbij dankzij Spotify, die gaf me de suggestie. Ik was vrij snel verkocht, vooral aan dit nummer, You’ve Been Gone To Long.

Sexton werd in 1950 geboren in South Caroline, waar ze op jonge leeftijd kennis maakte met gospel. Ze belandde in het kerkkoor en tijdens een talentenshow wordt ze ontdekt. Ze doet de achtergrondzang op een plaat van Elijah and the Ebonies. In 1973 is het tijd voor haar eigen plaat, Loving You, Loving Me. In totaal maakt ze er uiteindelijk maar vier.

Ongecompliceerd

Sexton heeft een zwoele, zachte stem. Meer een stem die je bij jazz zou verwachten dan de funky soul die Sexton maakt. You’ve Been Gone To Long is een soulnummer met funkinvloeden zonder poespas. Geen ingewikkeld gedoe, geen lastige lyrics, een funky gitaarrifje, een lekker baslijntje en uiteraard blazers erbij om het geheel op te vrolijken.

Het verhaal van Sexton is niet bijzonder. Het nummer is niet ongecompliceerd. Maar dat is ook niet altijd nodig. Soms is het heerlijk om zonder na te denken te kunnen genieten van een lekker nummer. De combinatie van het op het eerste gehoor simpele nummer en de zwoele stem van Sexton maken You’ve Been Gone To Long een nummer om gewoon lekker ongecompliceerd van te genieten.

Lees hier alle vergeten liedjes van vorig jaar terug. Omdat luisteren natuurlijk veel leuker is, kun je je abonneren op deze afspeellijst op Spotify. Vind deze rubriek dan meteen even leuk op Facebook.

Nog tips voor vergeten liedjes? In de reacties, via Twitter of mail kun je al je suggesties deponeren. Of Ingelise er wat mee gaat doen, is natuurlijk altijd de vraag.

Advertenties