De vergeten liedjes van de Top 2000: ZZ & De Maskers – Dracula


Op een Lana Del Rey of Adele na is de Radio 2 Top 2000 doorgaans wat voorspelbaar. Maar de wereld kent nog meer fantastische muziek. Tot de Top 2000 écht begint, zorgt cultprinses Ingelise de Vries iedere dag voor liedje dat in de Top 2000 doorgaans wordt vergeten.

Op Lowlands is het de attractie waar je geweest moet zijn als je op het festival bent. Naar verluid stond de tent er afgelopen jaar voor het laatst. Bijna een schande te noemen, want in de Titty Twister zou iedereen geweest moeten zijn. Ik kwam er afgelopen jaar op de zaterdagavond per ongeluk terecht. Ik was al mijn vrienden kwijt, vond een vriend die ook al zijn vrienden kwijt was en we besloten het terrein bij nacht te bestuderen. Een technofeestje was de planning, een wilde gok dat we daar een deel van onze vrienden zouden vinden, tot we de Titty Twister tegenkwamen. We besloten in de rij te gaan staan en binnen tien minuten stonden we in de meest legendarische tent van Lowlands.

Paaldansende spoken

Klik op afspelen bij het YouTubefilmpje hierboven en stel je een warme, zweterige, donkere ruimte voor. Het stinkt naar oud bier, zweet, een vleugje stiekem gerook en een beetje wiet. Dit nummer stond aan toen we de zaterdagavond binnenkwamen in de lugubere omgeving. Overal doodshoofden, paaldansende spoken en geen enkel personeelslid zonder masker. De laatste minuten van dit liedje hadden ingezet en ik heb gefascineerd geluisterd. En bij thuiskomst heeft het me een paar dagen gekost om te vinden naar welk nummer ik had geluisterd. Maar het is Dracula van ZZ & De Maskers.

Achteraf best toepasselijk, ZZ & De Maskers was Bob Bouber met een gemaskerde band. De beatband werd in 1962 opgericht en wordt beschouwd als één van de pioniers in de Nederlandse popgeschiedenis. (Er is een reden dat ik mezelf nóóit muziekjournalist zal noemen.) Erg lang heeft de band niet bestaan, in 1966 was het alweer gedaan met de groep. Maar ondanks dat ontvingen ze wél een Edison, misschien wel de meest prestigieuze muziekprijs van Nederland én namen ze een single op met Chubby Checker.

Beach Boys

Dracula is echter niet echt onthouden, het is dankzij Joost van Bellen (in de Titty Twister bekend als Horst the German) dat ik het nummer heb leren kennen. Verder dan La Comparsa en Ik heb genoeg van jou komt de lijst der lijsten niet, tegenwoordig staat alleen La Comparsa er nog in. Het nummer begint met een heerlijk en herkenbaar gitaarrifje. Niet al te snel, denk Beach Boys maar dan wat minder strand. En let goed op de drum. Ze worden ingetogener als Bob Bouber begint met zingen, een briljant gevonden tekst. Wat zou er op tafel staan bij Dracula? De mannen hebben er een vindingrijk verhaal van gemaakt. In het refrein versnelt het ritme, dat daarna weer teruggaat naar het intro.

De vindingrijkheid van de tekst is wellicht hetgeen dat me het meest triggerde om ademloos naar het nummer te luisteren terwijl er verderop in de zaal een verschrikkelijk slappe moshpit werd gebouwd en mijn bier lauw werd omdat ik het te lang vasthad. Samen met de interessante ritmewisselingen en het zomerse doch ietwat griezelige gitaarrifje, maken dit nummer er eentje om niet te vergeten. En met een beetje geluk komt de Titty Twister volgend jaar tóch weer terug en kan iedereen van dit nummer genieten in een omgeving waar ‘ie het best tot zijn recht komt.

Lees hier alle vergeten liedjes van vorig jaar terug. Omdat luisteren natuurlijk veel leuker is, kun je je abonneren op deze afspeellijst op Spotify.

Nog tips voor vergeten liedjes? In de reacties, via Twitter of mail kun je al je suggesties deponeren. Of Ingelise er wat mee gaat doen, is natuurlijk altijd de vraag.

Advertenties