De vergeten liedjes van de Top 2000 – ABC – Theme from Mantrapp (Poison Arrow)


Op een Lana Del Rey of Adele na is de Radio 2 Top 2000 doorgaans wat voorspelbaar. Maar de wereld kent nog meer fantastische muziek. Tot de Top 2000 écht begint, zorgt cultprinses Ingelise de Vries iedere dag voor liedje dat in de Top 2000 doorgaans wordt vergeten.

2004 was het laatste jaar dat Poison Arrow van ABC in de Top 2000 stond. Wellicht ken je het nummer in een typische jaren 80-uitvoering. Lekker baslijntje, saxofoontje en wat synth’s. Ergens zit nog overblijfsel van disco.

Van toetsenist naar zanger

Een jaar na het debuut van de band, kwam in 1983 de film Mantrap uit, een korte serie waar muziek van de band in zit. Het opzwepende Poison Arrow wordt voor de gelegenheid omgebouwd tot een heerlijk jazzy nummer, dat tegenwoordig door het leven gaat als Theme from Mantrap.

De band ontstaat in 1977 in het Engelse Sheffield uit de band Vice Versa. Stephen Singleton en Mark White hebben hun eigen label Neutron Records waar ze een EP op uitbrengen. Als journalist Martin Fry de mannen over Vice Versa interviewt voor het magazine Modern Drugs, vragen de mannen hem om als toetsenist bij de band te komen. Fry doet het, en in 1980 is de band ABC een feit. Alleen is hij nu de zanger.

Geen reünie

In 1982 komt het debuutalbum uit, waaronder Poison Arrow staat, een hit. Ook The Look of Love en All of my Heart slaan goed aan. Het succes duurt niet lang, de mannen worden langzamerhand ingehaald door nieuwe muziekstromingen en scoren in 1987 hun laatste grote hit. Vanaf dan gaat het vooral bergafwaarts en de band valt uit elkaar. Alleen Fry blijft nog over. Een reünie zit er ook niet in, in 2004 doet VH1 haar best de originele band nog eenmaal bij elkaar te krijgen. Tevergeefs.

De jongere generatie zal waarschijnlijk voornamelijk bekend zijn met The Lexicon of Love, waar de grootste hits van afstammen. In 2001 wordt er een rerelease uitgebracht met de jazzversie van Poison Arrow erop. Een onmisbaar nummer. Een simpele opbouw van een jazzy pianocompositie die later wordt vergezeld door een fantastische baslijn. En de onmisbare strijkers maken het samen met Fry’s stem, die verrassend lekker klinkt in deze setting, maken het compleet. Beter dan het origineel? Dat is ongetwijfeld een kwestie van smaak. Maar deze versie mag best wat bekender worden.

Lees hier alle vergeten liedjes van vorig jaar terug. Omdat luisteren natuurlijk veel leuker is, kun je je abonneren op deze afspeellijst op Spotify.

Nog tips voor vergeten liedjes? In de reacties, via Twitter of mail kun je al je suggesties deponeren. Of Ingelise er wat mee gaat doen, is natuurlijk altijd de vraag.

Advertenties