The best of… Ingelise’s werk in 2014


Champagne en oliebollen zijn voor mij de voornaamste reden dat ik niet helemáál een hekel heb aan oud & nieuw. Een beetje wachten tot het twaalf uur is, elkaar plakkerige zoenen op de wang (of net niet op de wang) geven en vlak voor twaalf uur nog nét even sentimenteel worden omdat je het afgelopen jaar aan het evalueren bent. En dan natuurlijk goede voornemens maken om er binnen een maand achter te komen dat je faalt.

Maar het is wel de ideale gelegenheid om terug te blikken op mijn schrijfwerk van afgelopen jaar. Want lijstjes maken hoort als je op het internet woont. Dit zijn de artikelen waar ik trots op ben, een leuk verhaal achter zit of waar ik gewoon even mee wil opscheppen. Over hoe tof mijn leven is. Uiteraard met extrakitscherige stockfoto!

Interviews

JettRebel3_lq_by_SoesjaLeugsDit jaar ben ik weer begonnen met interviewen. Case Mayfield trapte af. Ik was alles behalve tevreden na het interview. Mijn telefoon werd gestolen waar het interview opstond, dus ik maakte een nieuwe afspraak met Case. Dat kwam goed uit: tijdens het poolen kwam er een veel leuker verhaal uit dan het oorspronkelijke interview.

Nerveus ben ik sindsdien niet meer, tot ik Jett Rebel zou gaan interviewen. Totaal niet wetende wat ik moest verwachten van deze meestermuzikant, resulteerde het in een open gesprek. Dat gebeurde ook onverwacht bij Qeaux Qeaux Joans. Toen ze tussen neus en lippen door liet vallen dat ze de ziekte van Lyme heeft en hoe zwaar die ziekte is, kreeg ik overal kippenvel. Uiteindelijk hebben we ruim drie uur zitten praten. Qua bijzondere interviewervaring, staan ook Bas en Bertolf van Color Reporters hoog. Tijdens het interview zat er een documentairemaakster met een camera materiaal te schieten. In het begin wat ongemakkelijk, maar uiteindelijk went het wel.

watphome-6865wallBWDan heb je nog de kleurrijke types. Gabriel Rios is er zo een. Onwijs getalenteerd. Hij vertelde veel teveel interessante dingen die helaas niet allemaal het interview hebben gehaald. Net als Will Rendle, frontman van Will & The People. In het zonnetje zaten we langs de Amsterdamse gracht, waar hij de meest wilde maar ook persoonlijke verhalen vertelde waarvan een aantal helaas zijn gesneuveld in het uiteindelijke interview.

Als laatste is er nog het interview waar je mee opschept tijdens familieverjaardagen. Samen met Mark Koster interviewde ik Simple Minds. Sweaty old men met echte instrumenten. En daarnaast één van de grootste bands uit de jaren 80!

Films en literatuur

Naamloos 2Films heb ik dit jaar voornamelijk voor mijn plezier bekeken. Maar hier en daar was er toch een persvoorstelling of premiere waar ik heenging om verslag te doen. De meest bijzondere was 2/11 Het spel van de Wolf. Vooral ook omdat het heerlijk is naast gewoon de film, ook de sfeer op zo’n premiere te omschrijven. Als het gaat om een film die flink wat indruk heeft gemaakt, dan is dat toch wel Dorsvloer vol Confetti.

In 2014 debuteerden er weer een hele bulb schrijvers. Daar zaten dit jaar veel goede vrouwen bij. Mannen mogen de literatuur dan overheersen, deze dames bewijzen dat dat niet per definitie logisch is. Carmien Michels, Maartje Wortel en Emma Curvers schreven fijne boeken. Vooral die laatste heeft me betoverd.

Daan Heerma van Voss schreef de dikke pil Het Land 32, ‘een spiegelpaleis’ noemde iemand het. Klopt. Neem er de tijd voor en lees het. Zijn broertje Thomas Heerma van Voss bracht een heerlijke verhalenbundel uit. Een goeie afwisseling.

Dit jaar debuteerde ook Yuki Kempees. De boekpresentatie was onwijs leuk, en over deze recensie ben ik best tevreden. Al is Yuki dat niet met me eens. Als laatste is er dit jaar één kookboek waar ik regelmatig gebruik van maak, dat is Leonie ter Veld’s studentenkookboek. Een aanrader.

Festivals en muziek

foto2-611x328Dit jaar besloot ik voor het eerst zelf verslag te doen van meerdaagse festivals. We kregen accreditatie voor Lowlands’ pasgeboren zusje Down the Rabbit Hole. Dat verslag doen van meerdaagse festivals, bleek verrassend leuk te zijn. Lees hier dag 1, dag 2 en dag 3. Vlak daarna volgde deBeschaving, een eendaags festival.

En dan is Lowlands in augustus. In de verwachting dat we ook dit jaar geen accreditatie zouden krijgen, gaf ik mezelf en fotograaf Jelmer Visser toch op. En ja hoor: we kregen accreditatie. Het is één van de leukste dingen die ik afgelopen jaar heb mogen doen. Lees hier dag 1, dag 2 en dag 3.

20140816_JBV_LOW_004Recensies schrijven over muziek is over het algemeen niet echt mijn favoriete bezigheid. Tenzij ik onwijs gepassioneerd ben van de muzikant of de muziek. Dat was het geval bij Rufus Wainwright en De Dijk. Albums die het afgelopen jaar indruk hebben gemaakt met allen een eigen reden zijn de platen van Chef’s Special, Yann Tiersen en Ariana Grandé.

Toch is er één rubriek die mijn ultieme favoriet is om te schrijven, en dat is De vergeten liedjes van de Top 2000. Geen actuele aanleiding, gewoon de meest egocentrische muziekrubriek van het internet. Alleen schrijven over muziek en muzikanten die ík interessant vind.

Op stap

Joey-Topthorn-credits-Brinkhoff-Mögenburg-small-version.jpg_c3282795a1O-611x328Buiten de festivals mocht ik dit jaar meer op stap. Zo kreeg ik een lesje kunstgeschiedenis in de vorm van Lego en zag ik een prachtige voorstelling over het leven van Koningin Juliana. War Horse in Carré was toch wel één van de meest spectaculaire shows ooit.

Ook kreeg ik een DJ-workshop, wat niet alleen leuk was om te doen maar ook om over te schrijven. En dat geldt ook voor de rondleiding in de Domkerk. De Talent Sessions was ook niet bepaald onplezierig. Vijf artiesten presenteren zich aan media, mensen van platenlabels en andere belangrijke mensen in het publiek door middel van drie eigen nummers en een cover. 2014-11-28_Waylon_Wouter-Vellekoop-1Het hoogtepunt en wellicht het engst dat ik dit jaar heb gedaan, was toch wel de Herman Brood Award uitreiken. De winnaar van 2014 was Waylon. Samen met de familie Brood reikten we de prijs voor de meest eigenzinnige Nederlander uit tijdens één van zijn concerten in Den Haag. Voor het eerst in 5 jaar stond ik weer op het podium. En dit keer niet veilig achter mijn basgitaar, dit keer was er de verwachting dat ik ook nog iets zou presteren. Maar het viel reuze mee. En was te gek om te doen.

Naast schrijven heb ik van begin dit jaar tot begin juli samen met Joost Bakker de redactie voor Limes030 gedaan, een Utrechts debatplatform. Dat was niet alleen leerzaam, dat bleek ook nog verschrikkelijk leuk te zijn. Net als het project Draag de Dom, waar we de Domkerk in ‘me stadsie’ Utrecht hebben gered van instortingsgevaar.

Columns en lijstjes

Voor Ambitieuze Meisjes schreef ik dit jaar een gastcolumn en een gastblog. Ook voor Nog Steeds Wakker van Wakker Nederland mocht ik op Radio 1 een column inspreken.

shutterstock_117158821En natuurlijk ben ook ik gek op lijstjes. Ik gaf tips voor een succesvol modeblog, hoe je het perfecte dagjesmens wordt en vroeg de OV-reiziger om begrip. En natuurlijk dingen als alternatieve foodporn-Instagrammers, vrouwelijke karakters om een voorbeeld aan te nemen, foodblogs en natuurlijk gaf ik samen met Nina Juffermans tips aan vrouwen over hoe met je man om te gaan.

Uiteraard ga ik dit jaar meer sporten, gezonder eten, minder drinken, de afwas regelmatiger doen, meer tijd doorbrengen met familie, genieten van het leven en nieuwe dingen leren. Blue Monday zal hard aankomen. Hoe dan ook kun je hier volgend jaar weer een verzameling nieuwe lijstjes, recensies, interviews en avonturen verwachten!

De meeste artikelen schreef ik voor ThePostOnline: Cult. Maar ook Limes030, Ambitieuze Meisjes en Draag de Dom waren dit jaar fijne opdrachtgevers. Vergeet vooral niet even langs te gaan op hun websites!

Beeld: Shutterstock

Advertenties