Dit deden de redacteuren van TPO: Cult in 2014


31 december, de dag van de lijstjes, de dag van sentimenteel terugblikken. Wel, we kunnen stellen dat het voor TPO: Cult een goed jaar was. Wat deden de redacteuren van TPO: Cult allemaal en wat vonden ze ervan?

Festivals

In 2013 gingen de redacteuren van ThePostOnline al aardig wat festivals af om verslag te doen, dit jaar werden daar nog wat festivals aan toegevoegd. Cedric en Jeroen deden uiteraard weer verslag van London Calling, hét festival waar nieuwe kekke bandjes spelen als ze nog klein zijn. Alice en Eke trokken dit jaar wederom naar Engeland om verslag te doen van Glastonbury. Dat leverde niet alleen een heleboel foto’s en verslagen op, ook scoorde ze een selfie met Paolo Nutini. De selfiestok blijkt een goed middel om nieuwe vrienden te maken, Nutini en zijn vrienden hebben de stok nog even geleend van onze redacteuren.

Fotograaf Jelmer Visser deed verslag van Welcome to the Village en dat leverde heel wat mooie plaatjes op. Tara Vierbergen was op Best Kept Secret om ons te vertellen hoe het was. Elif Isitman had het op Rock Werchter zo naar haar zin dat ze nog even verslag deed.

Dit jaar mochten we twee nieuwe namen in onze lijst verwelkomen. Down The Rabbit Hole is een nieuw initiatief van Mojo en wordt het kleine zusje van Lowlands genoemd. Jeroen en Ingelise hebben hun spullen gepakt en zijn verslag gaan doen van een zeer geslaagde eerste editie van het jonge festival. Grote broer Lowlands vond dat blijkbaar hartstikke leuk, want ook daar waren we dit jaar welkom. Terwijl Ingelise ellenlange verslagen schreef, zorgde Jelmer voor bijzonder mooie foto’s om de boel te illustreren.

Een paar kilometers verder waren Jeroen en Marleen ondertussen druk met Sziget. Bij Stromae braken mensen benen, armen en neuzen, maar dat drukte de pret weinig voor het duo. Als laatste was Tjeerd natuurlijk weer op Incubate, incluis mooie foto’s. Ook van deBeschaving is er weer verslag gedaan, Marleen en Ingelise zijn er samen op uitgetrokken.

Half januari is TPO: Cult in Groningen te vinden voor Eurosonic/Noorderslag, waar Kavita en Ingelise verslag zullen doen van de beste nieuwe Europese acts en natuurlijk interviews zullen verzorgen. Het eerste weekend staat Grasnapolsky alweer op de planning. Voor je het weet is het festivalseizoen weer begonnen.

High brow-cultuur

Het was niet alleen tijd voor hedonistisch gefeest op de festivals. Er was ook ruimte voor toneel. Zo deden we onder andere verslag van Troep, Annie MG op Soestdijk, Judee Sill, War Horse, Anne Frank en Vaslav.

Voor iets meer diepgang werden er aardig wat interviews gepubliceerd. Jan-Henk Zandberg vloog geregeld de wereld over voor interviews met Denzel Washington, Jon Favreau, Cameron Diaz, Rob Lowe, Mark Wahlberg, Charlize Theron, Jake Gyllenhaal en de hoofdrolspelers van de nieuwe Netflixserie Marco Polo.

Ingelise bleef wat dichter bij huis en sprak voornamelijk Nederlandse muzikanten. Bas en Bertolf van Color Reporters, Case Mayfield, Jett Rebel, Qeaux Qeaux Joans, Ed Struijlaart, Vonder & Bloom en beauytblogger goes zangeres Teske de Schepper. Maar ook buitenlandse artiesten kwamen aan bod, waaronder Scarlett O’Hanna, Will & The People, Gabriel Rios en samen met Mark interviewde Ingelise jaren 80-legende Simple Minds.

Ter ere van de Herman Brood Award, had Mark een open gesprek met Waylon. Benieuwd naar de uitreiking zelf? Hier kun je foto’s en film terugkijken.

Komende tijd kun je nog interviews verwachten met Emil Landman, Sharon Kovacs, John Coffey, Marika Hackman, The Do en The Staves.

Losse leestips

Op sommige dagen was het gewoon even tijd om van live muziek te genieten. Verschillende redacteuren gingen diverse podia af en deden verslag van Jett Rebel, Bryan Adams, The Boxer Rebellion, Paolo Nutini, Matt Simons, Guus Meeuwis, Lorde, Neutral Milk Hotel, dEUS, Herman van Veen en Steel Panther.

Maar er werden ook heel wat willekeurige artikelen geschreven die de moeite waard zijn nog eens terug te lezen. Zo schreef Jan-Henk Zandberg het grote The Big Lebowski-artikel. Jelmer Visser bewees zijn mensenkennis door negen festivaltypes op een rij te zetten en kwam later met tien stereotypes op homofeesten. Nina en Ingelise schreven een vrouwendossier, dingen die vrouwen van mannen moeten weten. Als tegenreactie. Ewout Klei zette de beste boeken over de eerste wereldoorlog op een rij en Harry Prenger zocht uit wat de meest opvallende fotoboeken van dit jaar waren. Net als vorig jaar, schreef Ingelise dit jaar weer de rubriek De vergeten liedjes van de Top 2000.

De regelmatige schrijvers

Natuurlijk gaat het niet allemaal even makkelijk, zo’n site vol krijgen. Zonder regelmatige bijdagen van een aantal fantastische schrijvers, was het niet gelukt. Iedere vrijdag verzorgen de mannen van Bits een rubriek over games. Cedric maakte elke week muziekmoment, korte recensies over nieuwe albums. In januari zal hij weer beginnen. Ook Tjeerd zorgt regelmatig voor muzikale stukjes, maar gaat altijd weer voor de alternatieve muziek. Qua recensies wordt er ook gedacht aan films: Adwin recenseert iedere week een film of serie die al uit is.

Als we het toch over muziek hebben: wekelijks geeft DJ D-Rok, in het echte leven bekend als Daan Koekeloren muziekonderwijs. Van hip hop tot soul tot een kritische noot op de muziekindustrie. Ook DJ Sidney Still (Sidney Brandeis) zorgt sinds kort voor zo nu en dan wat muziekonderwijs.

Lotje zorgt voor de beauty- en modetopics. Leonie vertelt ons wat studenten koken (doet ze ook in boekvorm) en Isabel maakt de meatless monday wat makkelijker met heerlijke vegetarische recepten.

Marco vertrok niet lang geleden naar Berlijn en houdt ons elke woensdag op de hoogte van zijn avonturen. Ook Ruud Smulders doet dat, maar dan net even op een andere manier.

En volgend jaar?

Nog meer festivals, concerten, interviews, recensies, lijstjes en artikelen. Meeschrijven? Dat kan! Stuur een mailtje naar ingelise@thepostonline.nl met als onderwerp ‘Ik wil meeschrijven!’ Dan gaan we dat regelen.

Advertenties