Recensie: Father John Misty – I Love You, Honeybear


Muziek verkoopt prima in tijden van Spotify en YouTube, maar wie een cd in z’n geheel wil verkopen, zal toch met meer dan een kek hoesje moeten komen. Wat verkoopt dan? Precies. Seks en humor. Van dat laatste maakt Father John Misty gretig gebruik op zijn tweede album I Love You, Honeybear.

Pastoor

Father John Misty is het pseudoniem van Josh Tillman, die in Rockville, Maryland opgroeit in een streng christelijk gezin. Er wordt weinig onchristelijke muziek geluisterd in het huishouden, pas op zijn 17e komt hij in aanraking met Bob Dylan. Niet gek ook dat pastoor worden in eerste instantie zijn ambitie is, dat komt het meest dichtbij een carriere op het podium.

Vanaf jongs af aan speelt hij piano en gitaar, maar het besef de muziek in te gaan komt pas later. In 2008 beland hij als drummer bij de Fleet Foxes. Vier jaar later brengt hij onder de toepasselijke naam Father John Misty zijn debuutalbum Fear Fun uit. Daarvoor brengt hij nog een reeks platen en EP’s uit onder zijn eigen naam.

Subtiele risico’s

“Ik had een massief, ontregeld geluid in mijn hoofd waarvan ik wist dat dat het geluid van het album moest worden. Dat kwam een paar jaar geleden voort toen ik met Emma aan het hallucineren was bij Joshua Tree; dezelfde week schreef ik de titelsong,” zegt Tillman over zijn debuut. Ontregeld is I Love You, Honeybear absoluut, maar wel op een geordende manier.

Tillman neemt subtiele risico’s in zijn muziek. Er zijn heel wat strijkers en bijzondere instrumenten te horen. De arrangementen liggen soms bijna tegen het absurde aan, ze zijn onvoorspelbaar en verrassend. In Bored in the USA is in het laatste couplet zelfs een publiek te horen dat om elke zin moet lachen en applaudisseren. Er hangt een groteske, absurde en ietwat donker humoristische sfeer op het album.

Invuloefening

Ook tekstueel gaat Tillman soms vreemde kanten op. “Let’s put a baby in the oven, wouldn’t make me the ideal husband?” in The Ideal Husband is één van de meest simpele voorbeelden, de rest is vooral in context vreemd. Bored in the USA klinkt met teksten als “They gave me a useless education” (lachend publiek), “And a subprime home” (lachend publiek), “On a craftsman home” (lachend publiek) als een kritisch nummer op de VS. Naast muzikaal zijn ook de teksten dus zeker interessant.

In het hoesje van I Love You, Honeybear zit niet alleen een poster met achterop de teksten, ook zit er een klein foldertje met luisterinstructies bij. Zo heb je voor sommige nummers een sterfbed, heel veel alcohol of een pot thee om kapot te gooien nodig, moet je doelloos door de woestijn lopen of een oefening doen met twee wildvreemden. Tillman heeft zelfs voor een invuloefening gezorgd. Het album zal niet snel gaan vervelen. Zowel met als zonder de luisterinstructies.

Father John Misty staat morgen in Paradiso Noord. De plaat kun je beluisteren op Spotify.

Advertenties