FKA twigs hypnotiseert Down The Rabbit Hole en Iggy Pop goed in vorm


De zaterdag, dag twee, van Down The Rabbit Hole opent op het Vuige Veld op een bijzondere manier: wie even terug wil naar de middelbare school kan meedoen met allerlei soorten spellen: van lummelen en trefbal tot touwtrekken en, iets buiten het normale middelbare school-oeuvre, oud Hollands een pit bouwen op vuige rockmuziek.

Maar er is uiteraard ook weer heel veel live muziek. Benjamin Booker staat in de Fuzzy Lop. De presentatrice kondigt aan dat Benjamin en zijn band graag wat tijd tussen de aankondiging en het optreden willen zodat ze meteen keihard kunnen losgaan. Een vermogen aan gitaren komt een paar minuten later het podium op.
DTRH_benjaminbooker
De driekoppige band, die ergens wel doet denken aan ouderwetse punk, gaat los zoals ze wilden. Een muur van gitaarmuziek komt de tent in. Helaas is het geluid slecht, waardoor Booker niet heel goed te verstaan is. De gitaarmuziek komt voor veel mensen in de zaal ook wat minder binnen: de schattige jongen met zijn gitaar op het podium is toch wat harder dan sommigen aankunnen.

Mintgroene gitaar

Om half zes is het aan Alabama Shakes om de Hotot weg te blazen. Dat lukt vrij moeiteloos, de Amerikaanse band komt onder luid applaus en gejuich op. Zangeres Brittany Howard moedigt het nog even aan en kondigt aan een feest te vieren vandaag. Dat lukt, zeker wanneer Howard begint te zingen. De grote vrouw in bloemenjurk met een mintgroene gitaar heeft een krachtige stem die de rest van de band zelfs een beetje weg laat vallen. Hoe dan ook, het lukt Alabama Shakes goed om de tent los te krijgen.
DTRH_alabamashakes1

DTRH_alabamashakes2
Eén van de meest fascinerende optredens vandaag is FKA twigs. Voor velen de vriendin van Twilight-acteur Robert Pattison, maar de zangeres is veel te getalenteerd om zo gezien te worden. Haar muziek valt in het genre triphop en urbanpop, maar doet ergens ook flink denken aan dub-step. De muziek is minimalistisch en hypnotiserend.
DTRH_fkatwigs2

DTRH_fkatwigs1
De zangers heeft een hoge stem waarmee ze je meesleurt in een trippend optreden. In combinatie met een flinke lichtshow, modern ballet van de zangeres op de momenten dat ze niet zingt en een bijzondere outfit geeft de bloedmooie zangeres een onvergetelijke show weg. Opvallend is dat ze het publiek niet aanspreekt. En dat is misschien maar beter ook, het zou alleen maar afdoen aan de show. Het is jammer dat de bas zo onwijs hard staat dat het in de tent niet goed te doen is. Maar buiten sleurt twigs je alsnog mee in haar optreden.

Goed in vorm

Eén van de meest opvallende namen is de afsluiter van de zaterdag: Iggy Pop. Na een jaar stilte speelt de 68-jarige sinds 19 juni weer verscheidene festivals, waaronder vanavond Down The Rabbit Hole. De fotografen worden geinstrueerd alleen tijdens de eerste twee nummers aan de zijkant van het podium te fotograferen. De strenge regels zijn niet voor niets: Pop komt tijdens de eerste twee nummers vaak naar de zijkanten om even te poseren voor de fotografen.
DTRH_iggy2

DTRH_iggy1
Hart en ziel gaan in het optreden van de oude rockster. “My name is Iggy. What are your names?”, vraagt hij na I Wanna Be Your Dog. Iedereen schreeuwt zijn eigen naam. “Cool,” zegt Iggy. “This is my band and we’re gonna play The Passenger.” De festivalgangers op het veld springen op en rennen naar de tent om Pop van dichtbij te kunnen zien.

Ruim een uur rent de oude rocker met ontbloot bovenlijf over het podium. De tent staat rammend vol en is constant in beweging. Er wordt gecrowdsurft en gesprongen, Pop steekt het publiek aan met zijn enthousiasme. Hij heeft er zin in en klinkt nog bijzonder goed.

Nadat Pop het publiek flink wakker heeft gemaakt, lijkt het klaar. Toch speelt hij als toegift nog vier nummers. Dan is het echt afgelopen. Tijd om de nacht in te duiken en te dansen op de verschillende feestjes op de rest van het terrein.
DTRH_trampoline

DTRH_Rhye2

DTRH_Rhye1

DTRH_kuil

DTRH_ingelise

DTRH_hoepelen

Beeld: Karin Broeksma

Advertenties