Donderdagdeuntjes: Years & Years, Ezra Furman en X Ambassadors


Iedere donderdag bespreek ik in Donderdagdeuntjes drie fijne platen die ik op de deurmat heb gekregen. Kort maar krachtig. Of niet zo krachtig. Maar in ieder geval áltijd platen die ik met plezier heb beluisterd in de afgelopen week. Vandaag in Donderdagdeuntjes: Years & Years, Ezra Furman en X Ambassadors.

Years & Years – Communion

Years-Years-Communion-Packshot
De zaal stond tijdens Eurosonic in Groningen rammend vol. Iedereen wilde de Britse sensatie in wording Years & Years zien. En niet voor niets. De synthpopband scoorde hits met King en Desire en inmiddels is er een debuutplaat. En Communion is een hele fijne debuutplaat. De toon is net als op King en Desire: de meeste nummers zijn uptempo maar toch een beetje melancholisch. Die melancholie is een rode draad. De dansbare nummers in combinatie met wat rustigere nummers als Foundation, Border en Take Shelter zorgt voor een goede afwisseling. Dansen kan even later dan weer op Gold of Shine. Memo en 1977 zijn wat meer laidback nummers om even op uit te rusten zonder in te kakken. Al met al een veelzijdige plaat die voorlopig wel even op repeat kan.
Beluister Communion op Spotify en oordeel zelf!

Ezra Furman – Perpetual Motion People

ezra-furman-perpetual-motion-people
Zoek je een soundtrack voor zonnige dagen in het park? Dan doe je er goed aan Perpetual Motion People van Ezra Furman op te zetten. De muzikant, zanger en songwriter uit Chicago brengt daarmee zijn derde soloalbum uit en in totaal zijn zesde album. Zijn stem is een combinatie tussen Rufus Wainwright en een jonge David Bowie. Zijn muziek omlijst hij met frisse gitaren, speelse piano’s en theatrale blazers. Perpetual Motion People opent met het dansbare nummer en tevens de single Restless Year. Na vier vrolijke, dansbare nummers is het even tijd voor rust met Hour of Deepest Need. Een dramatisch countrynummer dat de plaat even lekker breekt. Dat gebeurt later ook bij Ordinary Life en Watch You Go By. De derde soloplaat van Furman wisselt af tussen country, folk, rock en pop. Maar altijd is het zomers. Perfect voor in het park, dus.
Beluister Perpetual Motion People op Spotify en oordeel zelf!

X Ambassadors – VHS

b7ce4a26e9f4bd12a59277cd27551c06b8eac54b85dd2c2104734ebd3d2fe8a7_large
Twintig nummers leveren de mannen van X Ambassadors af op hun debuutplaat VHS. Althans, twintig tracks op het album. VHS is op een wat alternatieve manier opgebouwd: zeven van de twintig nummers zijn interludes. Opnames van verschillende mensen die dingen zeggen. Op de kwaliteit van, inderdaad, een VHS-tape. De rest van het album is niet echt als eenzijdig te omschrijven, op de dertien overgebleven muzikale nummers gaat de band alle kanten op. Van nummers die qua stijl doen denken aan Imagine Dragons, waarmee ze op het nummer Fear ook samenwerken, tot hiphop-achtige invloeden, beats die doen denken aan The Prodigy en electro of synthpop. Maar één ding staat vast: alle nummers zitten muzikaal gezien goed in elkaar en de stem van zanger Sam Harris klinkt altijd krachtig. De enige zekerheid die je hebt op VHS.
Beluister VHS op Spotify en oordeel zelf!

Advertenties