Vergeten liedjes: Big Star – #1 Record


In de rubriek Vergeten Liedjes bespreek ik om de week liedjes die het niet waard zijn om vergeten te worden doch wel vergeten dreigen te worden. Vandaag: Big Star – #1 Record.

De leukste barbecue’s in Amsterdam zijn bij mij waarde kompaan Cedric op het balkon. Het Vondelpark zit steevast vol met barbecueweer en een dakterras hebben we nog niet temidden van onze kenniskring. Naast dat het balkon van Cedric net groot genoeg is voor een paar mensen, dat de helft half binnen zit nemen we maar voor lief, kijken we bij hem uit over een boomrijke binnentuin. Als geboren en getogen stadsmeisje is al snel iets een bos. Als laatst maar belangrijkst heeft hij een uitgebreide platencollectie én één van de beste versterkers die je maar kunt bedenken.

De after-BBQ gin & tonic’s of whisky’s worden dan ook steevast omlijst door muziek die met veel aandacht wordt beluisterd. Onze laatste vega-hipster-barbecue vroeg Cedric waar ik zin in had. Daar hoort hipstermuziek bij, dacht ik: “Led Zeppelin.” Cedric had een beter idee. Big Star. Een semi-vergeten band die meer invloed heeft gehad dan je in eerste instantie zou denken.

Geen succes

De rockband uit Memphis wordt in 1971 opgericht en brengt met #1 Record een debuutplaat uit die zeer lovend ontvangen wordt. Helaas zijn er problemen met de platenmaatschappij waardoor succes bij het publiek uitblijft. Hetzelfde gebeurt met de tweede plaat, Radio City. Als ook de derde plaat, Third/Sister Lovers, geen succes wordt, houdt de band het voor gezien.

In 1993, 19 jaar nadat de band ermee gestopt is, komt de band toch weer bij elkaar in een net iets andere bezetting. Het duurt echter nog twaalf jaar voor er een nieuw album komt, in 2005 verschijnt In Space, die in Nederland ook de charts niet haalt. Als frontman Alex Chilton begin 2010 overlijdt, besluit de band nog wel op te blijven treden en geeft twee tribute concerten. Helaas is het ze niet gegeven: Andy Hummel is zo ziek dat hij aan het tweede concert niet mee kan doen. Hij overlijdt vier maanden na Chilton en daarmee besluit de band dat het nu echt voorbij is.

Hedendaagse popcultuur

Onder andere de band REM heeft zich flink laten beïnvloeden door de band. Maar niet alleen REM liet zich beïnvloeden, het nummer In The Street ken je ongetwijfeld. Dat werd in 1999 de begintune van That ’70s Show.

Het is jammer dat #1 Record zo slecht werd ontvangen, het is een heerlijk album dat verschillende stijlen bij elkaar brengt. Inderdaad een beetje Led Zeppelin, met de harmonietjes van The Beatles, de rock ’n roll-vibe van de Stones en de glamrock (Don’t Lie To Me) die Kiss een paar jaar later zou gebruiken. Maar ook de jaren 60 zijn nog een beetje te horen in het album, The India Song heeft wat weg van The Mama’s & The Papa’s. In dat laatste nummer bewijzen ze echte voorlopers te zijn: ze dromen ervan naar India te gaan en gin & tonic’s te drinken.

Aan de kwaliteit van de muziek van Big Star heeft het niet gelegen. Een prachtig verborgen pareltje die je minstens twee keer moet luisteren als je een béétje van klassieke rock houdt. Je hoort er meer in terug dan je op het eerste gehoor zou denken. Helemaal mooi op vinyl terwijl je platenspeler is aangesloten op een mooie buizenversterker.

Tips op het gebied van (bijna) vergeten muziek? Mail me op info@ingelisedevries.nl, stuur me een bericht op Twitter of Facebook!

Advertenties