Donderdagdeuntjes: Buddy Guy, The Maccabees en Joss Stone


Iedere donderdag bespreek ik in Donderdagdeuntjes drie fijne platen die ik op de deurmat heb gekregen. Kort maar krachtig. Of niet zo krachtig. Maar in ieder geval áltijd platen die ik met plezier heb beluisterd in de afgelopen week. Vandaag in Donderdagdeuntjes: Buddy Guy, The Maccabees en Joss Stone.

Guy Buddy – Born To Play Guitar

BORN-TO-PLAY-GUITAR-album
Hij is 79, won 5 Grammy’s, speelde mee op 73 albums, inspireerde gitaristen als Jimi Hendrix, Eric Clapton, Jimmy Page, Jeff Beck, John Mayer en Stevie Ray Vaughan en, niet onbelangrijk, werd geboren om de gitaar te spelen. Born To Play Guitar is dan ook de titel van zijn nieuwste album. Hij slaat daarop onder andere de handen ineen met Joss Stone, Kim Wilson, Billy Gibbons en Van Morrison. Born To Play Guitar is een heerlijk ouderwetse bluesplaat met hier en daar een uitschieter naar rock, country en americana. Met Flesh & Blood brengt Guy een ode aan de recent overleden B.B. King en Come Back Muddy refereert uiteraard aan Muddy Waters, door wie hij enorm geïnspireerd werd. Ondanks de samenwerking met de bekende mensen, voeren de gitaar en stem van Guy altijd de boventoon. Een bluesplaat zoals het hoort.
Zelf oordelen? Luister hier!

The Maccabees – Marks To Prove It

The-Maccabees_Marks-To-Prove-It_cover
The Maccabees uit Brighton is sinds 2007 en inmiddels toe aan album nummer vier. Sinds het begin zijn ze langzaam uitgegroeid tot één van de grotere indierockbands uit Engeland, maar daar was voor Marks To Prove It bijna een eind aan gekomen. De band kon het niet eens worden over welke muzikale richting ze in wilden slaan. Uiteindelijk hebben ze gekozen voor een melancholisch indierock geluid. Geen bijster vrolijke plaat, er blijft iets sips over hangen. Maar Marks To Prove It zit rammend goed in elkaar en weet een combinatie van Arcade Fire, The Vaccines en op één of andere vreemde manier The Beatles en hun eigen geluid te produceren. Gitaren met overdreven echo’s, piano’s zonder effect en lang doorzeurende akkoorden om het drama nog net even wat meer aan te zetten. Met nummers als Silence en Slow Run is er tijd om even weg te dromen tussen al het geluidsgeweld door. Prima afwisseling.
Zelf oordelen? Luister hier!

Joss Stone – Water for Your Soul

91dX-ctHe6L._SL1500_
Joss Stone won op haar 13e een talentenshow bij BBC en sindsdien gaat het vrij goed met haar muzikale carrière. Inmiddels is de Britse zangeres 28 en is haar 7e album, Water for Your Soul, net verschenen op haar eigen label Stonded. Voor het album heeft ze veel jamsessies gehouden met Damien Marley en trok ze de wereld rond. Dat is allemaal in veertien nummers van om en nabij de vijf minuten gestopt. Het resultaat? Naast Stone’s nog altijd krachtige en eigen stem is er een combinatie van soul, reggea, R&B en wereldmuziek in alle soorten en maten te horen. Het luchtige is er op dit album vanaf: Water for Your Soul is een stuk donkerder, harder qua toon en een stuk minder optimistisch. Het staat de zangeres goed.
Zelf oordelen? Luister hier!

Advertenties