Lowlands dag 3: blues, burlesque en rock ‘n’ roll


Waar het precies aan ligt, is lastig te zeggen. Maar al drie dagen hangt er een hele relaxte sfeer op het evenemententerrein in Biddinghuizen. Relaxter dan vorig jaar. Of het aan de line up en daarmee een bepaald publiek ligt, aan het feit dat het niet uitverkocht is of aan een aaneenschakeling van zonnige dagen, Lowlands 2015 is ook op de derde dag heerlijk en had nog wel wat extra dagen mogen duren.

Het staat dan ook vol bij MY BABY die op het verstopte podium van de Lima speelt. Het is slechts één uur, maar een grote groep mensen heeft zichzelf uit de tent gesleept voor het ontbijtconcert. De vermoeidheid sluipt er zo langzamerhand in, maar dat weerhoudt deze mensen er niet van te dansen op de rauwe bluesband uit Nederland. Het is een soort briljante jamsessie van een uur waar wordt geïmproviseerd, ruimte wordt gegeven aan elkaar en het publiek met elk akkoord meer losgaat. Beter wakker worden kan haast niet.

Klassiek voor beginners

De Alpha wordt geopend door Tijl Beckand die zijn liefde voor klassieke muziek etaleert. Lowlands is een prachtige plek om mensen die normaal niet vaak naar klassiek luisteren, kennis te laten maken met een nieuw stuk. Beckand geeft dan ook een klein college bij het Concertgebouw Orkest dat voor het vijfde jaar op rij speelt. Het zondagochtendconcert is dit jaar een stuk van Igor Stravinsky, Sacre Du Printemps. Het publek staat aandachtig te luisteren, en geeft bij elke pauze een daverend applaus. De zachte stukken zijn helaas lastig te horen, waardoor de aandacht van een groot gedeelte verslapt. Begrijpelijk, het is niet het makkelijkste stuk om mee te beginnen. Maar wel een prachtige ervaring in de grootste tent van Lowlands.
20150821_JBV_LOW_0003
In de Romeo is vandaag burlesque theater. Literair burlesque, welteverstaan. Verschillende schrijvers en dichters hebben een show van een uur lang in elkaar gezet, in samenwerking met het International Burlesque Theater. Om iedere schrijver is een act gebouwd: een vrouw met een baard, een siamese tweeling en spreekstalmeester Alexis de Roode zorgen voor de prachtige teksten. Ook worden er twee burlesque-acts gedaan. Het is verschrikkelijk sexy, verleidelijk en prachtig. Deze vrouwen verstaan de kunst van het verleiden als niemand anders.

Bescheiden

Benjamin Clementine speelt daarop in de India. De Britse zanger zit op een veel te hoge kruk achter zijn piano. In de zaal is het doodstil als hij speelt. De show is klein, er wordt weinig met gekleurde lichten gedaan. Alleen de muzikant die speelt staat in de spotlight. Clementine is live nog beter dan op zijn plaat. Ook geeft hij live de ruimte aan zijn muzikanten. Er zijn drum- en bassolo’s. Hij verdwijnt op sommige momenten zelfs zelf even van het podium zodat alle aandacht op zijn muzikanten is gericht. Deze man is niet alleen een briljant musicus, hij is ook nog bescheiden.
20150823_JBV_LOW_0023
Tame Impala sluit de Heineken af. Ruim een half uur voor de band begint, staan de eerste fans al vooraan te wachten op Kevin Parker en zijn consorten van dichtbij te zien. De psychedelische rockband opent met net zo psychedelische visuals die de hele show te zien zijn. Beter dan de band te zien is. Het maakt een heerlijke show die zowel een lust voor het oog als voor het oor is. Parker neemt ook nog even de tijd om zijn publiek gedag te zeggen: in zijn beste Nederlands vraagt hij hoe het gaat. Zijn beste Nederlands is niet zo best, dus gaat hij al snel over op het Engels. Gedurende de show laat hij blijken hoe blij hij is dat de tent zo vol staat. “We verwachten eigenlijk altijd dat er niemand komt als we in een ander land dan Australië spelen.” Waarom ze dat denken is een raadsel: de band zet een steengoede show neer.

Het is aan Major Lazer om Lowlands 2015 muzikaal af te sluiten. Na een heerlijke show is het tijd om nog één nachtje te feesten tot de zon op komt. En dan is een nieuwe, heerlijke editie van Lowlands toch écht weer voorbij.

Advertenties