De vergeten liedjes van de Top 2000: New Model Army – Vagabonds


Op een Lana Del Rey of Adele na en dit jaar Imagine op nummer 1, is de Radio 2 Top 2000 doorgaans wat voorspelbaar. Maar de wereld kent nog meer fantastische muziek. Tot de Top 2000 écht begint, zorgt Ingelise de Vries iedere dag voor liedje dat in de Top 2000 doorgaans wordt vergeten.

Muziek is vaak lastig in één hokje te stoppen, maar Vagabonds van de Engelse band New Model Army gooit twee stijlen door elkaar die je in eerste instantie niet samen verwacht. Rock en folk voeren overwegend de boventoon in het nummer uit 1989. Marcherende drums, rockende gitaren, grungy zang en huilende violen. De zingende baslijn mag ook zeker niet vergeten worden.

Geen definitie

Een kleine geschiedenis: New Model Army wordt in 1980 opgericht. Drie jaar later brengt de band de debuutplaat uit. De drummer is dan alweer vervangen en in de loop van de jaren zal de line up van de band nogal wat verschuiven. Wat nooit zal verschuiven is dat de muziek lastig te definiëren is. Wel zijn de teksten van frontman Justin Sullivan altijd verhalend, politiek en spiritueel. Hij werkt samen met dichter Joolz Denby, die ook een tijd de manager van de band is.

De muziek is dan lastig te omschrijven, het album Thunder and Consolation is een mijlpaal in de geschiedenis van New Model Army. Het is het meest succesvolle album in de geschiedenis van de band. En niet alleen dat is bijzonder: ze weten op Thunder and Consolation een heel nieuw geluid te laten horen dat meer naar folk neigt. Dat komt onder andere door de samenwerking met violist Ed Alleyne-Johnson, die zijn huilende violen onder andere op Vaganbonds tentoonstelt.

Buitenbeentje

Vagabonds is wat dat betreft ook een buitenbeentje op het album. De meeste nummers neigen meer naar punk, jaren 80-grunge en soms vliegt er zelfs wat synthpop doorheen. Vagabonds is progressief en had dezer dagen ook geschreven kunnen worden. Het nummer is tijdloos en toegankelijk. Zo tijdloos dat ‘ie een plekje in de Top 2000 zou moeten krijgen.

Lees hier alle vergeten liedjes van vorig jaar terug. Omdat luisteren natuurlijk veel leuker is, kun je je abonneren op deze afspeellijst op Spotify.

Nog tips voor vergeten liedjes? In de reacties, via Twitter of mail kun je al je suggesties deponeren. Of Ingelise er wat mee gaat doen, is natuurlijk altijd de vraag.

Advertenties