Klassiek in de Loods: Scriabin’s pianomuziek in beeld


Normaal gesproken is de loods van Amsterdam Roest het decor van wilde feesten, maar zo af en toe wordt de loods omgetoverd tot een oase van rust. Tijdens Klassiek in de Loods organiseert Roest een avond vol klassieke muziek, maar dan net even wat anders gebracht dan je gewend bent. Vanavond is dat See Scriabin, waar zeven pianostukken van Aleksandr Scriabin worden geïllustreerd met prachtige visuals.

En niet zonder reden, de Russische componist Scriabin leed aan Synthesie. Dat betekent onder andere dat je muziek niet alleen hoort, maar het ook kunt zien. De Russische pianiste Helena Basilova speelt muziek van de componist, terwijl Deframe prachtige visuals op een doek in de pikdonkere loods projecteren. Hun interpretatie van hoe Scriabin’s muziek eruit zou kunnen zien. Disney’s Fantasia voor volwassenen dus eigenlijk.

Koude loods

Het leuke van Scriabin’s stukken is dat ze nogal onvoorspelbaar zijn. Soms lijken ze totaal niet te kloppen, veranderen ze ineens van sfeer en brengen ze je van het ene moment op het andere in een totaal nieuwe wereld. Heerlijk om mee te spelen met beeld dus, en dat doet Deframe goed. Interessant is ook dat de visuals en de muziek de hoofdrol hebben, Helena zit met haar piano verstopt achter het semitransparante doek waarop geprojecteerd wordt.

Het concert duurt maar een uurtje. Dat is enerzijds jammer, anderzijds is het vrij koud in de loods. Die kou in de donkere loods geeft wel meteen een bijzondere sfeer. Mensen zitten met een glas gluhwein en hun jas aan in de zaal. Niks statig, gewoon informeel. Klassiek is namelijk niet alleen voor mensen die nog in de kroeg hebben gezeten met Mozart en Tschaikovski. Dat weet Amsterdam Roest heel goed, en ze hebben een bijzonder fijne manier gevonden om dat over te brengen.

Prikkels

Het is een voorstelling waar je uren naar kunt kijken én luisteren. Meerdere zintuigen worden geprikkeld. Dat vreet energie, maar maakt tegelijk heel erg gelukkig. Wie de concentratie niet heeft om een ‘gewoon’ klassiek concert uit te zitten, kan zich vermaken met de visuals. Wie zich gewoon even wil focussen op de muziek, kan zijn ogen sluiten en zijn eigen invulling geven aan de muziek die Basilova zo voortreffelijk ten gehore brengt. Een koude, maar zeer geslaagde editie van Klassiek in de Loods.

Beeld komt van Deframe’s Instagramaccount. Het volgen waard!

Advertenties

Een gedachte over “Klassiek in de Loods: Scriabin’s pianomuziek in beeld

Reacties zijn gesloten.