Luistertip: Billy Talent


Een week geleden hadden we met z’n allen een flinke kater. Maanden hadden we uitgekeken naar Rock Am Ring, hét rockfestival van Europa. Voorheen altijd op racecircuit Nürburgring, in Nürburg. Sinds twee jaar vindt het festival om allerlei redenen plaats op de Flugplatz in Mendig. Op weg naar het festival rijd je door een prachtig, vulkanisch landschap.

Noodweer

Het nadeel van dat landschap, is dat het festival in een dal plaatsvindt. Voor het weer kan dat nogal wat nare gevolgen hebben. Regen en onweer blijft nogal hangen. En ja hoor: al de eerste dag viel ons programma volledig in het water. Wachtend op Tenacious D., Panic! At The Disco en Volbeat zaten we in onze poncho’s en regenlaarzen de buien uit. Na het grootse intro van Tenacious D., Oh Fortuna – Carmina Burana verscheen er een donkere lucht achter ons, en duurde het wel erg lang voor Jack Black en consorten het podium opkwamen. Na een minuut of tien werd er omgeroepen weg te blijven bij hoge objecten en rustig te wachten tot het onweer voorbij was. Er was kans op blikseminslagen, net als vorig jaar. Toen raakten er ruim 30 mensen gewond.

Samenvatting van Rock Am Ring tot nu toe. #rar16 #regen #nietnormaal

A post shared by Ingelise de Vries (@ingelisedevries) on

Het was een voorteken van een festival dat letterlijk in het water viel. Ruim een uur werd het programma geschorst en ook wij besloten er voor onszelf een eind aan te breien en naar ons huisje te rijden. Of het op dag twee door zou gaan, was nog even afwachten.

Billy Talent

Het ging door, maar het programma begon op de zaterdag pas om negen uur ’s avonds. Wegens nog meer noodweer. Terwijl de autoriteiten druk aan het discussiëren waren hoe nu verder, genoten wij van Killswitch Engage, Red Hot Chili Peppers en Billy Talent, en maakte Jos Berbee een stapel toffe foto’s. En die laatste, misschien was het ook het moment, wil ik jullie graag tippen.

Stilte ná de storm. Daarna barstte het feest alsnog los. #rar16

A post shared by Ingelise de Vries (@ingelisedevries) on

Billy Talent is een punkrockband uit Canada. Heerlijk semi-voorspelbare punkrock, dansbaar en vooral een strakke show die je wegblaast met hun energie. Vlak voor het eind van de show kregen we een telefoontje uit het perscentrum: zondag zou afgelast worden. Niet veel later werd zanger Ben van het podium afgeplukt om het nieuws te horen.

Afsluiter

Daarna begon Ben een prachtige speech. Niet alleen over hoe dankbaar hij was dat hij deze zaterdag mocht afsluiten, maar ook over hoe iedereen dit weekend voor elkaar heeft gezorgd. Uiteindelijk eiste het noodweer op vrijdag 82 gewonden, waaronder twee geslaagde reanimaties. Na zijn speech was het voor ons al onze laatste energie eruit gooien. En dat was fantastisch. Hoe pijnlijk het ook was te weten dat dit écht de laatste show van het festival was.

Op 29 juli brengen de Canadezen een nieuw album uit en op 30 oktober staan ze in de Melkweg. Ik ben er in ieder geval bij om nog even het glorieuze doch verdrietig abrupte einde van Rock Am Ring 2016 te herleven. En tip jullie graag de laatste cd en de nieuwste single. Het maakt het leed van een dag korter festival toch ietsjes zachter.

Meer lezen en zien?

Bovenste beeld komt van Jos Berbee, meer van zijn fijne festivalfotografie vind je hier. Tijdens het festival spraken Michelle en ik ook nog even met de NOS. Met mijn collega’s van Metro deelde Jos zijn verhalen vanaf het podium tijdens het noodweer. Op zaterdag deed ik via Snapchat verslag voor Metro, dat kun je hier terugkijken (helaas wil het geluid niet zo goed synchroniseren):

En dit? Dit was ons laatste moment op het festival…

Advertenties

Een gedachte over “Luistertip: Billy Talent

Reacties zijn gesloten.