Vijf tips om een verregend festival te overleven


Mijn eerste festival van dit seizoen werd een dag eerder afgelast vanwege noodweer. Mijn tweede festival begint een dagje later vanwege noodweer. De regen teistert het festivalseizoen nu al flink. Op Rock Am Ring zaten we hoog en droog in een huisje op een berg, maar tijdens Down The Rabbit Hole sta ik gewoon op de camping. En zo overleef je een zeiknat festival.

Vuilniszakken zijn je beste vriend

En dan bij voorkeur de 120 liter-versies. Daar kun je namelijk je backpack in verpakken voordat je je tent verlaat. Door je backpack, kleding en slaapzak in een vuilniszak te stoppen (en die goed dicht te knopen natuurlijk), zorg je ervoor dat je toch nog een beetje droge kleding hebt en droog kunt slapen. Stel dat je tentje het slachtoffer is van lekkage, dan kun je in ieder geval nog met een droge slaapzak bij iemand anders op het luchtbed kruipen.

Grondzeilen, stormharingen en scheerlijnen zijn onmisbaar

Na zo’n 25 jaar kamperen weet ik nog steeds niet beter dan dat een grondzeil wonderen doet tegen lekkage. Voor festivals sla ik altijd een berg afdekzeilen voor ‘Help, mijn man is klusser’-deelnemers in. Normaal gesproken dek je daar je vloer mee af als je gaat verven, maar ze doen ook prima dienst als grondzeil voor je tent. Spreid het zeil uit en zet daar je tent bovenop. Je stormharingen ram je daar gewoon doorheen. En voor het geval er storm komt: vergeet je scheerlijnen niet uit te zetten nu het nog droog is en jij je tent opzet.

De vuilniszak is tevens ideaal óp het festivalterrein: mocht je willen zitten, dan dient de vuilniszak prima om je billen droog te houden.

Zorg voor babydoekjes en vochtige washandjes

Een modderpoel staat namelijk gelijk aan heel smerig worden. En elke dag twee keer douchen is ook een beetje overdreven, je bent tenslotte op een festival. Niks mis met een beetje vies worden. Maar om te voorkomen dat het moddermasker dat zo goed voor je tere huidje is permanent blijft zitten, doen babydoekjes en vochtige washandjes wonderen. Bovendien voel je je een stuk frisser als je na het opdrogen in de schaarse zonnestralen even jezelf kunt opfrissen zonder een uur in de rij voor de douches te hoeven staan.

Breng een berg schone sokken en kleding mee

En accepteer vooral dat je kleding nat is en tot je thuis bent niet meer droog zal worden. Als je zorgt voor twee paar schone sokken per dag, voor elke dag een warme trui en in ieder geval droge shirts, zit je gebakken. Die broek droogt vanzelf wel snel op. Je kekke All Stars of fancy stoffen sneakertjes kun je beter thuislaten, daar worden je voeten alleen maar ijskoud in. Regenlaarzen zijn daarentegen aan te raden tijdens het door de modder banjeren. En de échte regenoverlever zorgt tevens voor heel veel wegwerpponcho’s. Mocht je net als ik wat onhandig zijn, dan kun je erop rekenen er toch minstens drie per dag nodig te hebben.

Noodweer?

Noodweer? Accepteer dat je doorweekt raakt. Die bui vliegt ook wel weer over. Mocht het gaan onweren: blijf bij hoge objecten uit de buurt en ga lekker op de grond zitten. Gehurkt, anders zijn je billen nog doorweekter dan het modderige veld. Wegrennen of jezelf in een tent proppen heeft net zoveel zin als de weergoden verzoeken de kraan uit te zetten. Nat word je toch wel. En hé, je bent op een festival. Alle doorweekte ellende ben je na je volgende favoriete act toch weer vergeten.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Tot morgen op Down The Rabbit Hole! Je kunt me volgen via Snapchat, Facebook, Instagram, Twitter én natuurlijk gewoon hier, waar ik je elke dag voorzie van een mooi verslag.

Beeld is van mijn favoriete Lowlandsfotograaf Jelmer Visser, hij maakte ‘m op Lowlands 2014.

Advertenties