Transgenders vaker werkloos en depressiefDe cijfers liegen er niet om: transgender zijn in Nederland is nog steeds heel moeilijk. Uit het rapport Transgender personen in Nederland van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat transgenders vaker werkloos zijn, een lager inkomen hebben en sneller depressief zijn.

Transgenders voelen zich ook vaker onveilig, eenzaam en hebben meer last van psychische problemen en suïcidaliteit. Dat is vooral wanneer mensen weinig sociale steun ervaren, ze minder weerbaar zijn en wanneer ze een negatief beeld hebben over hun eigen transgenderisme. Onder transgenders zit 62% zonder werk thuis, onder niet-transgenders is dat 41%. Het lage inkomen is 53% tegenover 30% en 50% woont alleen tegenover 17%.

Moeilijk uit te leggen
Flinke cijfers, verrassend vindt Daniëlle Steenbrink (27) het niet. Ze werd geboren als man. „Ik ken superveel transgenders die daar last van hebben. Ik denk dat 50, 60 procent van mijn transgender zusters en broeders daar last van heeft. De een heeft al zijn of haar leven lang last van psychische problemen, bij de ander komt het door de situatie, bijvoorbeeld omdat ze gepest worden”, vertelt Daniëlle aan Metro. „Ze hebben depressies en zelfmoordneigingen omdat ze constant onbegrepen zijn. Dat doet me heel veel pijn.” Dat probleem ligt volgens haar niet bij de transgenders maar bij de omgeving. „Het is zo moeilijk uit te leggen soms.”

Lees verder op Metronieuws.nl

Advertenties