Facebook checkt verdachten: privacy of veiligheid?Facebook gaat ook de privéberichten en locatiegegevens van potentiële terreurverdachten monitoren. Dat meldde The Guardian deze week. Schieten we daar echt wat mee op, en is dat wel verantwoord als het om privacy gaat?

Onderzoek gebeurt
„Dat Facebook zelf onderzoek doet is iets waar we niet omheen kunnen: het is in feite een publieke ruimte en die moet worden beschermd”, stelt terrorisme-expert en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht Beatrice de Graaf. Privacydeskundige Merel Koning stemt daarmee in. „Het is een lastige overweging die bedrijven moeten maken. Enerzijds is de privacy van gebruikers een publieksbelang. Anderzijds is het opsporen van terroristen ook een publieksbelang, dat is heel lastig. Al is dit laatste wel in de eerste plaats een taak van overheden.”

„Het is de plicht van Facebook om te melden als er iets verdachts gebeurt, net als dat het ook jouw plicht en mijn plicht is”, zegt De Graaf. Dat kan tot op zekere hoogte ook zin hebben. „Terrorisme vindt altijd zijn weg, maar het is niet erg om het moeilijker te maken. Op die manier kun je potentiële nieuwe rekruten het leven zo zuur maken dat ze het misschien toch niet doen. Een diehardterrorist zal zijn daad wel plegen, maar misschien iemand die nog aan het radicaliseren is niet.”

Lees verder op Metronieuws.nl

Advertenties