Bij een hartstilstand is elke seconde belangrijk


Bij elke voetbalwedstrijd moet een defibrillator aanwezig zijn, stelde sportarts Michel D’Hooghe donderdagavond in Nieuwsuur. Hoe zit dat nou eigenlijk met reanimeren?

Eerst even de cijfers over sporten en hartproblemen. Hele harde cijfers zijn er nog niet. Er zijn wel gegevens van sporters die ‘plotseling sterven’, meldt de Volkskrant. Sportcardioloog Nicole Panhuyzen-Goedkoop heeft het over 2,3 op de 100.000 wereldwijd. Het gaat dan over sporters die jonger zijn dan 35. Bij jongeren die niet sporten is dat volgens Italiaans onderzoek 1 op de 100.000. D’Hooghe heeft het over elke maand een jonge atleet die sterft op het veld.

Meer AED’s
D’Hooghe is voorzitter van de medische commissie van wereldvoetbalbond FIFA. In Nieuwsuur oppert hij dat er bij elke wedstrijd een defibrillator aanwezig moet zijn, ook bij amateurwedstrijden. Dit apparaat, dat je in openbare ruimtes kunt herkennen aan een groen bordje met een bliksemschicht en AED erop, vergroot de overlevingskans. Als er binnen zes minuten gereanimeerd wordt, is de kans op overleving nóg groter.

Lees verder op Metronieuws.nl

Advertenties